AKTUELNO

Islamska država preuzela je odgovornost za današnji samoubilački napad ispred sedišta policije u Surabaji, drugom najvećem gradu Indonezije, koji je izvela petočlana porodica, među kojima i osmogodišnje dete.

Oni su se dovezli sa dva moticikla i razneli na kontrolnom punktu ispred policijske stanice, izjavio je šef policije Tito Karnavijan. Prema njegovim rečima, dete je preživelo, prenele su agencije.

U novom napadu ranjeno je najmanje 10 ljudi, među kojima četiri policajca. Napad je izveden nakon što je juče najmanje 13 osoba ubijeno, a 40 ranjeno u samoubilačkim bombaškim napadima na tri crkve u Surabaji. Odgovornost za te napada takođe je preuzela Islamska država.

Tito Karnavijan je juče izjavio i da su napad na tri crkve izveli članovi iste porodice - otac, majka i četvoro dece uzrasta od devet do 18 godina. On je naveo da je ova porodica boravila u Siriji, gde je Islamska država do skora kontrolisala veliki deo teritorije.

Otac je aktivirao automobil bombu, a dvojica sinova od 18 i 16 godina su koristili motor prilikom napada, dok je majka je izvela napad zajedno sa dvoje dece uzrasta 12 i devet godina.

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo je bombaške napade u Surabaji, drugom najvećem gradu u toj zemlji, nazvao "varvarskim", preneo je Rojters. "Naredio sam policiji da istraži i razbije mreže odgovornih", rekao je Vidodo na konferenciji za medije koju je održao zajedno sa Karnavijanom.

Indonezija je najmnogoljudnija muslimanska država na svetu, a posle bombaškog napada islamista koji se dogodio 2002. na Baliju, kada je ubijeno 202 ljudi, indonežanske vlasti vrši neprekidan pritisak na ekstremiste.

Ta zemlja je, međutim, kako je navela američka agencija, suočena sa novom pretnjom zbog povratka sa Bliskog istoka onih koji su se borili u redovima Islamske države, čime se oživljavaju lokalne ekstremističke mreže.

#Indonezija

#Islamska država

'