AKTUELNO

Napadač koji je danas pucao u belgijskom gradu Liježu, usmrtivši tri osobe nakon čega ga je policija ubila, indirektno je pomenut u državnim bezbednosnim izveštajima o radikalizaciji, izjavio je danas belgijski premijer Šarl Mišel.

Prema njegovim rečima, ime napadača koji je identifikovan kao Benjamin Herman (36) pojavilo se u bezbednosnim izveštajima "u napomenama koje se ne odnose prvenstveno na njega, već na druge osobe ili na druge situacije", prenosi AP.

Mišel je naveo i da se Hermanovo ime nije nalazilo na listi osumnjičenih terorista.

- Različite službe su smatrale da, na osnovu elemenata kojima su raspolagale, nije bilo razloga da mu daju takvu kvalifikaciju - pojasnio je belgijski premijer.

Mišel je rekao i da će posle današnjeg napada protiv Hermana, "barem za početak", biti pokrenuta "istraga o terorizmu".

U međuvremenu, načelnik policije u Liježu, Kristijan Boper, rekao je da je napadač danas nožem napao dve policajke, a potom uzeo njihovo oružje i pucao u obe, stare 45 i 53 godine.

Boper je naveo da je napadač, takođe, ranio još četiri policajca i da mu je "cilj bio da napadne policiju".

Napadač je ubio i 22-godišnjeg muškarca u obližnjem vozilu.

Inače, Herman je napad izveo dan nakon što je privremeno pušten iz zatvora, navode belgijski mediji.

Herman je izdržavao više zatvorskih kazni kao "sitni kriminalac", ali nije bio poznat po radikalizmu, dok ga drugi zatvorenici opisuju kao "nasilnu osobu na margini", prenosi list "Libr Belžik".

Istražitelji trenutno ispituju da li se Herman radikalizovao u zatvoru, što je čest slučaj.

Nakon današnje pucnjave u Liježu, belgijski Savet za nacionalnu bezbednost održao je u 16.30 sati hitnu sednicu, kojoj je predsedavao premijer Mišel, a prisutni su bili i potpredsednici vlade Jan Jambon i Didije Rejnders, kao i ministri pravde i odbrane Koen.

U međuvremenu, belgijsko tužilaštvo istražuje današnje ubistvo dve policajke i slučajnog prolaznika u Liježu kao teroristički incident, saopštio je lokalni javni tužilac.

Ranije danas, RTBF je napadača identifikovao kao 36-godišnjeg Beligijanca koji je do juče bio na uslovnoj kazni po puštanju iz zatvora u blizini Liježa, grada u blizini granice sa Nemačkom i Holandijom.

U zatvoru je bio zbog krivičnog dela povezanog s drogom i okarakterisan je kao "nestabilna ličnost", dodaje RTBF.

Pozivajući se na policijske izvore, "Libr Belžik" je objavio da je napadač uzvikivao "Alahu ekbar".

#Francuska

#Napad

#napadač

#Šarl Mišel

'