AKTUELNO

Dosad je spaseno šest dečaka.

Polovina dečaka zarobljenih u pećini na Tajlandu uspela je da izadje, čime je prva faza spasavanja završena, saopštili su danas tajlandski zvaničnici. Guverner Ciang Raija rekao je na konferenciji za štampu da će za pripremu operacije spasavanja preostalih dečaka i njegovog fudbalskog trenera biti potrebno najmanje 10 sati, u zavisnosti od vremenskih uslova.

On je potvrdio da su četiri dečaka bezbedno prebačena u bolnicu, dok je agencija Frans Pres, pozivajući se na tajlandske zvaničnike, izvestila da je spaseno šest dečaka.

Prema njegovim rečima, spasioci moraju napraviti pauzu kako bi se nivo kiseonika u pećini podigao, a akcija teče brze nego što se očekivalo.

Spaseni dečaci su ranije danas, uz pratnju spasilaca, stigli do baznog kampa, odakle su put mogli da nastave pešice, rekao je portparol tajlandskog ministarstva odbrane Kongčop Tantravanit.

Foto: Tanjug

Kako navode svetski mediji, dečaci su prebačeni u bolnicu gde ih čekaju članovi njihovih porodica. Nije poznato kakvo je njihovo zdravstveno stanje.

U operaciji spasavanja, koja je počela jutros, učestvuje 90 stranih i pet tajlandskih ronilaca.

Najopasniji deo puta koji deca u pratnji ronilaca treba da predju jeste uski prolaz na 1,7 kilometara od mesta na kojem su pronadjena deca.

Vodja spasilačke misije objasnio je da će, kada prodju ovu crnu tačku, deca biti manje od jednog kilometra od dela pećine u kojem su spasioci postavili bazni kamp. Odatle će morati da prodju još skoro dva kilometra, ali najopasniji deo će biti iza njih.

Dečaci uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zarobljeni su 12 dana, a ronioci su ih pronašli u ponedeljak, na grebenu udaljenom oko četiri kilometra od ulaza u pećinu. Oni su krenuli da istraže pećinu, ali su ostali zarobljeni kada je voda nadošla zbog kiše.

#Spasioci

#Tajland

'