AKTUELNO

Tajlandska bolnica Čijang Raj, u kojoj se oporavljaju 12 dečaka i njihov trener koji su spaseni iz pećine, objavila je danas prvi snimak na kome se vide dečaci u bolničkim krevetima, razgovaraju sa medicinskom sestrama i drže dva prsta u znaku pobede.

Kako se vidi na snimku, dečaci su prikazani u izolacionoj prostoriji sa zelenim hirurškim maskama.

Iza stakla su roditelji dece, neki od njih plaču i mašu im "kroz" staklo.

Foto: Tanjug

Direktor bolnice izjavio je na konferenciji za novinare da su "svi snažni u umu i srcu", prenela je agencija AP.

Dečaci i njihov trener spaseni su iz poplavljene pećine Tam Luang posle 17 dana provedenih u njoj.

Oni su izgubili na težini, ali su u dobrom stanju, a lekari su saopštili da je grupa dobro brinula o sebi.

Neka od dece su uspavana za izvlačenje iz pećine u Tajlandu

Neka od tajlandske dece zarobljene u pećini izvučena su na nosilima dok su bili "uspavani" rekao je danas za Frans pres jedan od spasilaca, bivši komandos tajlandske mornarice koji je učestvovao u operaciji spasavanja 12 dečaka i njihovog trenera. - Neki od njih su bili uspavani, drugi su mrdali prstima (kao da) su bili omamljeni. Ali su disali - rekao je komandant Čajananta Piranarong, poslednji gnjurac koji je izašao iz pećine posle spasavanja 12 malih fudbalera i njihovog trenera, zarobljenih tu više od dve nedelje. On je rekao da je njegov posao bio da obezbedi da prođu ka izlazu, i dodao da su deca bila privezana za nosila pre evakuacije. Lekari su postavljeni duž pećine Tam Luang i proveravali stanje njihovog pulsa. Vođa vladajuće hunte Prajut Čan-O-Ša potvrdio je danas da su spasioci dali deci "lakši sedativ" da im pomognu da se smire dok izvlače iz pećine.

Opasna operacija izvlačenja dece stare od 11 do 16 godina i njihovog 25 godina starog trenera trajala je tri dana da ih izvedu iz te delimično poplavljene pećine sa uskim prolazima. Ni jedan od njih 13 nije se ranije bavio gnuranjem, a neki nisu znali ni da plivaju.

#Dečak

#Tajland

'