AKTUELNO

Najmanje 12 osoba je izgubilo život, a policija je uhapsila vozača.

U niz štandova na božićnom sajmu u centru Berlina uleteo je kamion, a kako javljaju svetski mediji, 12 osoba je poginulo a 50 je povređeno.

Mediji javljaju da je vozač uhapšen nedaleko od mesta tragedije, a da je njegov suvozač stradao u nesreći.

Svedok događaja je rekao da je kamion bez znakova usporavanja udario u štandove sajma i da se kretao brzinom od oko 80 kilometara na sat.

Za sada nije poznato da li je reč o organizovanom napadu ili o saobraćajnoj nesreći.

Policija tretira ovaj čin kao teroristički napad, izjavio je jedan policijski zvaničnik, a Islamska država je preko društvenih mreža preuzela odgovornost za taj napad. Postoji sličnost sa terorističkim napadom koji se ranije ove godine dogodio u Nici, kada je poginulo nekoliko desetina ljudi.

Građani su upozoreni da ostanu kod kuće, a u centru grada su brojne beznednosne snage.

Članovi nemačke vlade potreseni su "stravičnim vestima" iz Berlina i izbegavaju da govore o terorističkom napadu, već žele da čekaju ishod istrage.

Prema poslednjim informacijama, kamion koji je udario u štandove božićnog sajma u Berlinu je bio registrovan u poljskom gradu Gdanjsku.

Vlasnik poljske firme, kako prenose nemački mediji, rekao je bi kamionom trebalo da je upravljao njegov rođak, koji je veoma odgovorna osoba. On je trebalo da iz Nemačke preveze 25 tona čelika, ali je transport odložen za sutra.

S. P.

#Berlin

#Kamion

#Napad

'