AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se danas u Moskvi s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i izrazio nadu da će Moskva i Pariz konačno moći da prevaziđu aktuelne poteškoće i obnove instrumente saradnje.

Pre početka zvaničnih razgovora, Putin je ćaskao s Makronom i njegovom suprugom Brižit, kojoj je poklonio veliki buket božura svetlo ružičaste boje i ruža krem boje, prenosi Tass.

- Postepeno, tradicionalni mehanizmi saradnje se obnavljaju i to nam daje osnov da verujemo da ćemo prevazići sve poteškoće s kojima se odnedavno suočavamo i da ćemo krenuti putem pozitivnog razvoja sveobuhvatnih odnosa - rekao je Putin na sastanku s Makronom.

Putin je Makronu čestitao Dan Bastilje, "praznik koji je cela Francuska juče proslavila", kao i ulazak francuske reprezentacije u finale Svetskog prvenstva u fudbalu.

Foto: Tanjug AP

- Gledaćemo večeras utakmicu - rekao je Putin i izrazio uverenje da će utakmica biti interesantna i da će u njoj uživati milioni ljudi širom sveta.

Makron je rekao da je došao u Moskvu kako bi podržao francusku reprezentaciju u borbi za titulu svetskog prvaka.

- Voleo bih da odam priznanje vašem timu koji je uspeo da ostvari briljantne rezultate stigavši tako daleko, uprkos svim predviđanjima - rekao je Makron i čestitao Putinu na "savršenoj organizaciji" takmičenja.

- Sve je bilo savršeno! - ocenio je francuski predsednik.

On je dodao da se nada da će obe strane nastaviti da razmenjuju stavove, ne samo kada je reč o bilateralnoj agendi, već i o najvažnijim međunarodnim problemima, kao što je Sirija.

Francuski predsednik i njegova supruga gledaće večeras u Moskvi finale Svetskog prvenstva u fudbalu, na kojem će se za titulu svetskog prvaka boriti reprezentacije Francuske i Hrvatske.

Finale se igra od 17.00 časova po srednjeevropskom vremenu na stadionu "Lužnjiki".

#Emanuel Makron

#Vladimir Putin

'