AKTUELNO

Najmanje 60 osoba je poginulo u požarima koji se od ponedeljka ne smiruju u oblasti istočno od Atine, izjavio je gradonačelnih Rafine Evangelos Bornos.

On je za grčku Skaj televiziju rekao i da broj stradalih stalno raste, prenosi Rojters.

Prva vatra pojavila se u četvrtak, a u poslednja 24 sata potpomogunata jakim vetrom i u istočnoj Atici i proširila se na turistička mesta Mati, Rafina, Neos Voutzas i Penteli.

Osim stradalih, stotine ljudi se vode kao nestali, a ima i povređenih.

Ranije su zvaničnici objavili da su najmanje 24 osobe izgubile živote, a da je više od 150 je povređeno u požaru koji je zahvatio istočnu Atiku.

Strahuje se da ima više žrtava budući da se mnogi javljaju vatrogasnoj brigadi i prijavljuju nestale, prenosi grčka agencija ANA. Među žrtvama je i dosta dece.

Mnoge žrtve pronađene su u oblasti između Rafine i Nea Makrija, posebno u selu Mati, 29 kilometara istočno od Atine, gde su bile zarobljene u požaru koji je zahvatio njihove kuće i automobile kojima su pokušali da pobegnu od plamena.

U gašenju požara učestvuje više od 300 vatrogasaca, stotine vatrogasnih vozila, kanadera, helikoptera, a ljudima koji su bili zarobljeni na plažama u pomoć su pristigli turistički i ribarski brodovi koji su ih prebacili na sigurnu destinaciju.

Požar u istočnoj Atici najgori je u Grčkoj još od onog koji je 2007. godine zahvatio Peloponez, prenosi Rojters.

Ta oblast je veoma popularna među lokalnim turistima, pre svega među penzionerima i decom koja tu dolaze da kampuju.

NEMA POVREĐENIH DRŽAVLJANA SRBIJE

Dušan Spasojević, ambasador Srbije u Atini, rekao je da među povređenima u velikom požaru u Atini nema državljana Srbije, a ambasada je otvorena za sve naše građane kojima bude potrebna pomoć. Spasojević je istakao da građani Srbije ne odlaze na letovanje u region koji je zahvatio požar i dodao da je u kontaktu sa predstavnicima turističkih agencija.

Zbog požara grčki premijer Aleksis Cipras je prekinuo posetu Bosni i Hercegovini.

Grčka je zatražila pomoć od EU, dok su Španija i Kipar sami ponudili pomoć.

Požari besne i zapadno od Atine, zbog čega su i tamo mnogi stanovnici napustili svoje kuće.

Taj požar preti da ugroži saobraćaj jer se nalazi blizu autoputa, zbog čega je zatvoren put Atina-Korint, jedan od dva puta ka Peloponezu, a prekinut je i železnički saobraćaj.

#Grčka

#Požar

'