AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin predstavio je predsedniku SAD Donaldu Trampu tokom samita u Helsinkiju 16. jula niz konkretnih inicijativa u vezi sa kontrolom oružja, uključujući zabranu oružja u svemiru, piše list "Politiko".

U ruskom dokumentu pod naslovom "Dijalog o pitanju kontrole oružja", u koji je "Politiko" imao uvid, predlaže se produženje takozvanog Novog sporazuma o smanjenju strateškog oružja na još pet godina.

U ruskom dokumentu istaknut je veliki broj podrucja u kojima bi dve zemlje mogle da saraduju kako bi smanjile opasnost od nuklearnog oružja i ponovo uspostavile bar deo izgubljenog međusobnog poverenja - piše list.

Dokument se bavi i rastućom tenzijom u istočnoj Evropi i sugeriše da Vašington i Moskva treba da "preduzmu mere kako bi sprečile incidente dok sprovode vojne aktivnosti u Evropi kao i da pojačaju poverenje i transparentnost u vojnoj sferi", preneo je TASS.

Osoba koja je dostavila dokument sajtu "Politiko" ga je dobila od ruskih zvanicnika koji su ga opisali kao ono što je Putin preneo Trampu u Helsinkiju.

Bela kuća je odbila da komentariše ove navode i negirala je da je Tramp dobio ikakve papire.

#Donald Tramp

#Razgovor

#Vladimir Putin

'