AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas da bi svaka odluka o reformisanju domaćeg penzionog sistema morala da bude uravnotežena i oprezna.

Ruski predsednik je to izjavio nakon "oštre" reakcije javnosti na vest o mogućem postepenom podizanju starosne granice za penzionisanje sa 60 na 65 godina za muškarce, i sa 55 na 63 godine za žene, prenosi Rojters.

Putin je, na sednici vlade u gradu Omsk, u sibirskoj regiji, rekao da bi svaka promena starosne granici za odlazak u penziju morala da obezbedi pristojan životni standard za populaciju Rusije koja broji 147 miliona stanovnika.

- Naravno da je sve to proizvelo predvidivu reakciju, prilično oštru polemiku u javnosti. Ne smemo postupati rutinski, formalno, već moramo zauzeti uravnotežen i oprezan pristup - poručio je Putin.

- Istovremeno, moramo da uzmemo u obzir aktuelnu situaciju u ekonomiji i na tržištu rada, i da sagledamo šta budućnost donosi zemlji kroz 10, 20 i čak 30 godina - poručio je on.

Ruski poslanici su u prvom čitanju u julu usvojili zakon o podizanju starosne granice, ali da bi on stupio na snagu mora da prođe tri čitanja u donjem domu ruskog parlamenta, zatim mora da ga odobri gornji dom i na kraju da ga potpiše predsednik.

#Reforme

#Vladimir Putin

'