AKTUELNO

Broj stradalih u zemljotresu koji je pogodio japansko ostrvo Hokaido porastao je na 39, saopštile su danas japanske vlasti.

Hitne službe i dalje pokušvaju da osposobe vazdušni i zemljani saobraćaj, kao i snabdevanje vodom i strujom, nakon što je to ostrvo 6. septembra pogodio zemnljotres jačine 6,7 stepeni po Rihteru, prenosi agencija Kjodo.

Na spašavanju i u traženju za nestalima učestvuje oko 7.000 pripadnika odbrambenih snaga, a najviše nestalih ima kod grada Acuma, gde su pokrenuta velika klizišta koja su zatrpala kuće.

Japanski premijer Šinzo Abe posetio je danas Hokaido, kako bi procenio obim štete.

Zemljotres, sa epicentrom u blizini glavnog grada provincije, Sapora, probudio je stanovnike ostrva u četvrtak u 03.08 po lokalnom vremenu.

Snažan potres je juče paralisao poslovne aktivnosti na ostrvu, kuće ostavio bez pijaće vode, zaustavio železnički i avionski saobraćaj, a poremećen je i telefonski saobraćaj.

Jedina nuklearna centrala na Hokaidu, Tomari, obustavila je rad radi rutinskih bezbednosnih provera, a nuklearni regulatori su saopštili da nema znakova abnormalne radijacije.

#Japan

#Zemljotres

#žrtve

'