AKTUELNO

Evropska unija ima preče prioritete od budućih odnosa Britanije sa blokom, počev od sopstvene budućnosti, izjavio je danas francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

- Britanci su napravili svoj izbor, to je u redu. Oprostite mi što ću reći ovako brutalno, ali za nas ima mnogo važnijih stvari nego što je budućnost Velike Britanije, a to je budućnost Evropske unije - rekao je Le Mer maloj grupi stranih novinara u Parizu, prenosi agencija Rojters.

- Bilo kakva odluka koja evropskim građanima stvori utisak da možete napustiti Evropsku uniju i zadržati sve privilegije bila bi samoubilačka - dodao je on.

Le Mer je rekao da je prioritet jačanje zone evra, pre svega realizacijom planova za podršku namenskom fondu Evropske centralne banke za krizne situacije i kreiranjem zajedničkog budžeta, kako bi 19-člani blok mogao da se nosi s potencijalnom novom finansijskom ili ekonomskom krizom.

Lideri EU su prošle nedelje odbacili predloge britanske premijerke Tereze Mej o trgovinskim odnosima posle Bregzita, ostajući čvrsto pri stavu da bi taj plan potkopao njihovo jedinstveno tržište.

Pariz nije spreman da dozvoli da se pregovori o britanskom "razvodu" od EU otegnu, i predsednik Emanuel Makron je prošle sedmice rekao da očekuje od Britanije da iznese nove predloge narednog meseca.

Mejova insistira na tome da se drži svog plana, uprkos žestokom protivljenju dela članstva unutar njene stranke, a žalila se i da joj EU nije obrazložila razloge za odbijanje plana.

Makronov kabinet održava sastanke svake dve sedmice kako bi se izvršile praktične pripreme za slučaj da Britanija napusti EU bez sporazuma.

Le Mer je rekao da je "na kocki" mnogo veći ulog Britanije, jer sve procene ukazuju da će Bregzit imati vrlo ograničen uticaj na ekonomski rast Francuske.

#Britanija

#EU

#Francuska

#London

'