AKTUELNO

Predsednik SAD Donald Tramp pohvalio je danas priključivanje Kanade prepravljenom trgovinskom sporazumu sa SAD i Meksikom, nakon što su Vašington i Otava u poslednjem trenutku postigli dogovor o Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) u nedelju.

U postu na Tviteru, Tramp je sporazum SAD sa severnim susedom nazvao "izuzetno dobrim", navodeći da je reč o "velikom sporazumu za sve tri zemlje".

Tramp je dodao i da će nova trgovinska alijansa biti preimenovana u Sporazum SAD-Meksiko-Kanada (USMCA).

Time je, kako ocenjuju svetski mediji, spasen trilateralni pakt vredan 1.200 milijardi dolara koji je bio blizu kolapsa nakon gotovo četvrt veka.

Trampov osnovni cilj prepravljanja NAFTA-e bio je da smanji trgovinski deficit SAD-a, što pokušava da ostvari i sa Kinom uvodeći carine na stotine milijardi dolara vredne uvozne proizvode iz tog azijskog džina.

Mada novi sporazum SAD-Meksiko-Kanada (USMCA) izbegava tarife, on će svetskim proizvođačima automobila otežati da prave jeftinija vozila u Meksiku, a takođe ima za cilj i otvaranje više radnih mesta u Sjedinjenim Državama.

Otkako su pre više od godinu dana počeli pregovori, bilo je jasno da će Kanada i Meksiko morati da naprave ustupke zbog Trampovih pretnji raskidanjem NAFTA-e, navodi Rojters i dodaje da je u nedelju nastupilo olakšanje u obe zemlje zato što je sporazum u velikoj meri netaknut i što lanci snabdevanja nisu razbijeni.

SAD i Meksiko su u avgustu već postigli bilateralni dogovor.

Američki zvaničnici nameravaju da potpišu sporazum s Kanadom i Meksikom krajem novembra, nakon čega će on biti podnet Kongresu SAD-a na usvajanje.

#Donald Tramp

#Kanada

#Trgovina

'