AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a ključna tema razgovora bila je situaciji na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je politika dominirala u razgovoru sa šefom ruske države, ali da ga je upoznao i do najsitnijih detalja u kompletnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

-Naišli smo na razumevanje, iskren i prijateljski stav Putina prema Srbiji i srpskom narodu. Razgovarali smo i o konkretnim koracima o kojima ne megu u javnosti - rekao je Vučić.

- Upoznao sam ih do najsitnijih detalja o situaciji na KiM, o tome šta Srbija želi, šta drugi veliki svetski igrači pored Rusije žele, kakva bi uloga Rusije mogla da bude, kakvu vrstu podrške očekujemo - naveo je predsednik Srbije. On je zahvalio predsedniku Putinu na podršci koju pruža Srbiji.

Foto: Tanjug

Predsenik je rekao da je jedna od glavnih tema razgovora bila situacija u regionu i odnos NATO-a i Srbije. - Razgovarli smo o sitaciji u regionu, ne samo Zapadnog balkana već i šire. Ponovio sam stav Srbije, kao i u uvodnom razgovoru, o našoj poziciji prema NATO-u. Rekao sam da imamao pristojne odnose, ali da Srbija nema nikakve želje da bude deo NATO-a - istakao je predsednik.

Kako je Vučić rekao, poboljšanje odnosa Srbije i Rusije je bila još jedna tema o kojoj su iscrpno razgovarali, a akcenat je bio na političkim temama.

- Politika je ovog puta dominirala. Razgovarali smo o ruskim železnicama , o turskom toku, gas nam je takođe jako potreban, razgovarali smo i o povećanju obima turizma, izrazio sam želju da pokrenemo još neke stvari kako da privučemo turiste iz Rusije - dodao je predsednik, i istakao da je budući cilj Srbije i da se privuku turisti iz Rusije.

- Mi nemamo more i nemamo grad velličine Instabula, ali imamo šta da ponudimo. Razgovarali smo o vojno-tehničkoj saradnji. Predsednik Putin je zadovoljan dosadašnjom saradnjom - dodao je on.

Predsednik je istakao da je jedna od tema ranijih poseta bio i dug Srbije i period vraćanja, ali da ovog puta to za nama.

- Sada Srbija ništa ne duguje. Zadovoljan sam stavom predsednika Putina, on poštuje Srbiju i zadovoljan sam dosadašnjim razgovorom - istakao je on i dodao da očekuje da se uskoro sazna tačan datum posete Srbiji i Beogradu predsednika Putina.

Foto: Tanjug

- Čak je u toku razgovora naložio da se sazna konkretan datum posete. Očekujem da ćemo znati u naredna dva ili tri meseca kada će nas Putin posetiti - istakao je predsednik Vučić.

Razgovor sa Putinom je trajao dva sata, a kako je Vučić rekao ajamnje 50 minuta su razgovarali o situaicji na KiM. Vučić je naveo da su razgovarali o situaciji u regionu, RS, BiH, situaciji posle referendum u Makedoniji. - Očekujem da poseta predsednika Rusije donse mnogo konkretnijih ekonomskih rezultata. Očekujem još snažniju poruku Rusije u svim međunarodnim forumima teritorjalnom integritetu Srbije i nezavisno odlučivanju - rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

'