AKTUELNO

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je "jako zabrinut" zbog nestanka saudijskog novinara Džamala Kašogija i nasilja nad drugim novinarima.

Portparol UN Stefan Dižarik rekao je da generalni sekretar "pažjivo" prati slučaj Kašogija i da je obavešten da se u Istanbulu sprovodi istraga oko tog slučaja.

Novinar Džamal Kašogi nestao je 2. oktobra kada je otišao u saudijski konzulat u Istanbulu da dobije dokumente da bi mogao da se venča sa svojom turskom verenicom. Saudijski zvaničnici kažu da je novinar, saradnik Vašington posta, napustio zgradu dok turski zvaničnici kažu da nije. Turska policija juče je saopštila da postoji sumnja da je 59-godišnji Kašogi verovatno ubijen u saudijskom konzulatu i da je kasnije njegovo telo izneto iz zgrade, ali nije dala dokaze za te tvrdnje.

Saudiski zvaničnici odbacuju te navode i kažu da je Kašogi napustio zgradu konzulata.

Dižarik je rekao novinarima u sedištu UN u Njujorku danas da je Gutereš podržavao novinare, javno i privatno, i da je često pitanje medija pokretao sa zemljama članicama.

Predsednica Generalne skupštine UN Marija Espinosa Garses je takodje "vrlo zabrinuta" zgog Kašogijevog nestanka, rekla je njena portparolka.

#Antonio Gutereš

#Novinar

'