AKTUELNO

Evropska komisija pozdravila je odluku Evropskog parlamenta da podrži zabranu predmeta od plastike za jednokrantnu upotrebu.

- U roku od dve godine od usvajanja, odluka će zvanično stupiti na snagu u EU - poručio je portparol Komisije Enriko Brivio.

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su predlog Evropske komisije o potpunoj zabrani i redukciji određenih prozvoda od plastike.

U roku od dve godine od završetka usvajanja direktive na teritoriji EU biće zabranjena proizvodnja plastičnih štapića za uši, tanjira i pribora za jelo, slamčica za piće i držača za balone.

Prodaja pakovanja za pića napravljenih od plastike biće dozvoljena samo ako su zatvarači pričvršćeni za pakovanje.

- Danas smo korak bližže eliminaciji najproblematičnijih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu u Evropi. Komisija je obećala da će biti velika na velikim stvarima, a zagađenje prouzrokovano plastikom i morski otpad jedan su od najvećih izazova našeg vremena - izjavila je komesarka za zaštitu životne sredine Karmenu Vela.

U Evropskoj komisiji kažžu da su proizvodi od plastike koji su cilj novih mera EU "zaslužni" za čak 70 procenata ukupnog otpada pronađenog u morima. Dodaje se se da su Evropljani vema zabrinuti zbog uticaja plastike na njihovo zdravlje i životnu sredinu.

- Gde su alternative dostupne i pristupačne, plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu biće zabranjeni. Za proizvode bez direktnih alternativa, fokus je na ograničavanju njihove upotrebe kroz nacionalno smanjenje potrošnje, određeni dizajn i etiketiranje, kao i kroz obaveze za proizvođače koje će se odnositi na upravljanje, odnosno odlaganje plastičnog otpada - navodi Komisija.

U Evropskoj komisiji kažu da je posle mera donetih kada je u pitanju prodaja plastičnih kesa, čak 72 procenta Evropljana izjavilo da je smanjilo upotrebu istih.

Zemlje članice EU biće u obavezi da do 2025. godine prikupe 90 procenta iskorišćenih plastičnih flaša za jednokratnu upotrebu.

Određeni proizvodi, kao što su vlažne maramice i baloni, moraće da nose jasne i stadardizovane naznake o tome kako se bacaju posle upotrebe, koliki je procenat plastike u njima i koliko su štetni za okolinu.

#EU

#plastika

'