AKTUELNO

Avion indonežanske kompanije "Lajon er" (Lion Air) sa 189 putnika i članova posade srušio se rano jutros u more svega destak minuta posle poletanja iz Džakarte, saopštila je indonezijska agencija za traganje i spašavanje.

Avion indonezijskoga Lion Aira sa 188 putnika i članova posade srušio se u ponedeljak u more kod ostrva Jave, nedugo nakon poletanja iz glavnog grada Džakarte, saopštila je indonezijska agencija za traganje i spašavanje.

Nešto pre tragedije, piloti su zatražili dozvolu za povratak na aerodrom Sindu Rahayu. Kontrola leta to je dopustila, ali avion je ubrzo nakon toga nestao s radara. Pretpostavlja se da je pao u području zapadne obale ostrva Jave. Ostaci aviona kao i prtljag putnika već su pronađeni u moru.

Akcija traganja i spašavanja i dalje traje. Zasad se zna da su među putnicima bile i dve bebe te najmanje jedno dete, javio je BBC. Lion Air najveća je privatna aviokompanija iz Indonezije koja operira na 126 aerodroma u Indoneziji, Singapuru, Vijetnamu, Maleziji i Saudijskoj Arabiji.

Zajedno s tvrtkom-kćeri Wings Air, Lion Air nalazi se na listi kompanija kojima su zabranjeni letovi na području Evropske unije.

Foto: Tanjug

Portparol spasilačke agencije Indonezije Jusuf Latif je rekao da se srušila letelica tipa Boing 737 MAX 8, što je prvi udes tog tipa aviona od početka proizvidnje.

Pretpostavlja se da je pao u području zapadne obale ostvra Java. Ostaci aviona kao i prtljag putnika već su pronađeni u moru.

Agencija za katastrofe Indonezije objavila je na internetu fotografije slomljenih telefona, uništenih knjiga, prtljaga i delova aviona koje su sakupili brodovi za pretragu i spasavanje.

U Nacionalnoj agenciji za pretragu u spasavanje kažu da je oko 300 ljudi uključujući vojnike, policajce i lokalne ribare angažovano u istrazi i da do sada nije pronađeno nijedno telo, već samo lični predmeti putnika i ostavi aviona.

Indionežanska televizija emitovala je snimke na kojima se vidi proliveno gorivo i ostaci letelice.

Foto: Tanjug

Prijatelji i rođaci putnika molili su se zagrljeni čekajući na aerodromu u Pangkal Pinangu.

Zajedno s ćerkom kompanijom Wings Air, Lion Air nalazi se na listi kompanija kojima su zabranjeni letovi na području Evropske unije.

#Avion

'