AKTUELNO

Francuski predsednik Emanuel Makron nije želeo da komantariše "napade" koje je danas na njegov račun izneo u tvitovima američki predsednik Donald Tramp.

Američki predsednik Donald Tramp danas je u nekoliko svojih tvitova "napao" francuskog predsednika Emanuela Makrona, između ostalog zbog "nefer" trgovinskih poteza, a francuski predsednik nije želeo da komentariše te napade.

Američki predsednik je naveo da Francuska svojim tarifama otežava Americi da svoje vino prodaje u Francuskoj, dok, sa druge stane, SAD olakšavaju prodaju francuskih vina Americi, smanjivanjem tarifa.

- To se mora promeniti - napisao je Tramp, koji je naveo i da Makron ima "nizak rejting" javnog mnjenja te da zbog toga "skreće na druge teme".

Ali, istakao je američki predsednik, "nema zemlje sa više nacionalizma, veoma ponosnih ljudi i to s pravom. Učinite Francusku ponovo velikom".

Tramp se osvrnuo na Makronov predlog da se izgradi evropska vojska u zaštiti Evrope od Rusije, Kine i SAD.

- Ali to je bila Nemačka u Prvom i Drugom svetskom ratu - i kako je prošla Francuska - upitao je Tramp te dodao da su "počeli da uče nemački jezik u Parizu pre nego što su došle SAD".

- Platite za NATO ili ne - zaključio je Tramp.

Tramp je više puta ponovio da zemlje članice NATO ne uplaćaju u budžet tog saveza dovoljno novca i da nije fer da najviše izdvajaju SAD.

Francuski predsednik Emanuel Makron nije želeo da komantariše "napade" koje je danas na njegov račun izneo u tvitovima američki predsednik Donald Tramp, saopštila je kancelarija francuskog predsednika.

Upitana za komentar na tvitove, kancelarija francuskog predsednika je saopštila da nema šta da kaže na tu temu i dodala da je Makron veoma jasno stavio do znanja Trampu tokom razgovora u subotu u Parizu sve u vezi evropske vojske i evropske odbrane.

#Donald Tramp

#Emanuel Makron

#Napad

#Tviter

'