AKTUELNO

Predsedsnik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je danas da će u nedelju, 25. novembra, biti održžan vanredni samit Evropske unije na kome će biti finalizovan i formalizovan sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije.

Tusk je naveo da će, ako se nešto vanredno ne dogodi, na samitu 25. novembra biti formulisani završni sporazum o Bregzitu.

Predsednik Evropskog saveta poručio je da i dalje ne deli entuzijazam britanske premijerke Tereze Mej o Bregzitu i ponovio stav da je izlazak Veike Britanije iz EU "gubitak za sve".

- Koliko god bio tužžan zbog vašeg odlaska, učinuću da ovaj oproštaj bude što manje bolan za vas i za nas - naveo je Donald Tusk.

Podsećamo, pregovarači Evropske komisije i Ujedinjenog Kraljevstva postigli su juče dogovor o uslovima Člana 50 koji se odnosi na Sporazum o povlačenju, saopšteno je iz Evropske komisije.

- Svi aspekti Sporazuma o povlačenju su sada finalizovani i dogovoreni na nivou pregovarača. Evropska komisija preporučuje Evropskom savetu da ustanovi da je došlo do odlučujućeg napretka u pregovorima o urednom povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, da omogući zaključivanje pregovora o Sporazumu o povlačenju i da se pokrenu sledeći koraci u ovom procesu - stoji u saopštenju Evropske komisije.

#Bregzit

#Donald Tusk

'