AKTUELNO

"Zaspanka za vojnike" nam opisuje istorijske događaje 1914. godine, kroz sećanja mladog vojnika Jakovljevića, profesora biologije i učesnika Prvog svetskog rata na strani srpske vojske

Filmski spektakl "Zaspanka za vojnike" reditelja Predraga Gage Antonijevića emituje se upravo sada, kao poklon je gledaocima TV Pink. Samo dva meseca nakon prvog prikazivanja u Sava Centru, ovo maestralno ostvarenje će videti i publika našeg kanala širom sveta u prvom danu 2019. godine.

Herojske podvige koji su našu vojsku doveli do trijumfa, doživeo je i opisao akademik Stevan Jakovljević u delu "Srpska trilogija", a na osnovu njegove prve knjige Nataša Drakulić je napisala scenario za ovaj bioskopski hit.

"Zaspanka za vojnike" nam opisuje istorijske događaje 1914. godine, kroz sećanja mladog vojnika Jakovljevića, profesora biologije i učesnika Prvog svetskog rata na strani srpske vojske, koji dolazi na obeležavanje dvadesetogodišnjice rata i otvaranje spomen kosturnice. Baš u tom selu, u kome je njegova prva ratna jedinica, peta tobdžijska baterija, prestala da postoji, susreće samo svog nekadašnjeg komadanta, ostarelog Aleksandra. Кroz sećanja dvojice saboraca, pratimo sudbinu pete baterije, teške, ali i radosne momente, kao i njihov odnos, od početne netrpeljivosti do prijateljstva. Ono što Stevan bude saznao od Aleksandra - promeniće sve.

Foto: Promo

Lik potporučnika Aleksandra, čiju sudbinu saznajemo na kraju, pokazuje i zašto je srpska vojska, uprkos svim nevoljama, uspevala da iznese tolike vojne poduhvate - jedan čovek, poručnik, nadređeni, svesno je žrtvovavo svoj život, a pre toga ugled i čast, da bi spasao bar jednog svog vojnika.

Foto: Promo

Njegove uspomene na saborce, ali i na pola miliona ratnih drugova nad čijim grobovima raste mali plavi cvet - zaspanka, tumači ekipa izvanrednih glumaca, a predvode ih mladi Marko Vasiljević i Vuk Jovanović. Poslednji put pred filmskim kamerama, jedan od najemotivnijih trenutaka u filmu izneo je Nebojša Glogovac.

Foto: Promo

U ostalim ulogama gledaćete i Ljubomira Bandovića, Nenada Okanovića, Marka Gvera i mnoge druge.

Autor: M. Đ.

#Film

#RTV Pink

#Televizija Pink

#Zaspanka za vojnike

'