AKTUELNO

Vlada Srbije konstatovala je danas da su kompanije Vansi erports S.A.S i Vansi erports Srbija d.o.o. ispunile sve prethodne uslove iz Ugovora o koncesiji za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma Nikola Tesla u Beogradu.

Ukupna vrednost ove transakcije iznosi 1,46 milijardi evra i predstavlja prvu koncesiju ovako velike vrednosti ikada sprovedene u Srbiji, saopsteno je iz Vlade.

Kompanija Vansi erports Srbija d.o.o. Beograd uplatila je danas jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 501 milion evra shodno Ugovoru o koncesiji i od ponoći postaje operater aerodroma Nikola Tesla na period od 25 godina, dok Republika Srbija ostaje vlasnik aerodroma.

Tokom perioda trajanja Koncesije, kompanija Vinci Airports Serbia d.o.o dužna je da uplaćuje koncesionu naknadu svake godine, kao i da sprovodi ulaganja u aerodromsku infrastrukturu u rokovima, i u skladu sa Ugovorom o koncesiji.

U prvih pet godina izvršiće se sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletne staze, izgradnja novih rulnih staza i rekonstrukcija postojećih, izgradnja brzih izlaza sa piste, rekonfiguracija terminala, izgradnja novih objekata i unapređenje sistema.

Vinci Airports (Vansi aerodromi) planira da aerodrom "Nikola Tesla" postane regionalno čvorište kao i da se broj putnika koji koriste aerodrom Nikola Tesla poveća tri puta tokom perioda trajanja Koncesije.

Kompanija Vinci Airports (Vansi aerodromi) globalni je operater koji posluje u 12 zemalja i upravlja sa 45 aerodroma, uključujući Srbiju.

Zapošljava 12.000 ljudi širom sveta.

Vansi je na ovim aerodromima u 2017. godini imao 180 miliona putnika i ostvario prihod od 1,4 milijarde evra.

Rast saobraćaja nastavljen je i u 2018. godini. "Ponosni smo što naš najveći međunarodni aerodrom Nikola Tesla postaje deo porodice globalnih aerodromskih operatera i verujemo da će nastaviti još uspešnije da razvija svoje kapacitete i uvećava broj putnika koji dolaze u našu glavnu vazdušnu luku", navedeno je u saopštenju sa sednice Vlade Srbije.

Najveća koncesija ikada sprovedena u Srbiji

Francuska kompanija Vansi erports uplatila je danas jednokratnu koncesionu naknadu od 501 miliona evra za aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu, a tim povodom premijerka Ana Brnabić objavila je na Tviteru da to je najveća koncesija ikada sprovedena u Srbiji.

- Kompanija Vansi uplatila je 501 milion evra Republici Srbiji shodno Ugovoru o koncesiji i tako od ponoći postaje operater aerodroma Nikola Tesla na period od 25 godina. Republika Srbija ostaje vlasnik aerodroma - navela je ona.

Ukupna vrednost transakcije je, kako je dodala, 1,46 milijardi evra i to je najveća koncesija ikada sprovedena u Srbiji. "Vansi će nastaviti da ulaže u aerodromsku infrastrukturu kako bi aerodrom Nikola Tesla postao regionalni hab", napisala je premijerka.

Er Srbija: Partnerstvo sa Vansijem od koristi svima

Nacionalni avio-prevoznik Er Srbija, povodom preuzimanja Aerodroma "Nikola Tesla" od strane francuske kompanije Vansi, poželeo je večeras dobrodošlicu novom koncesionaru koji će narednih 25 godina upravljati beogradskom vazdušnom lukom. - U ime srpske nacionalne avio-kompanije, neizmerno se zahvaljujem na saradnji dosadašnjem timu Aerodroma 'Nikola Tesla' Beograd, na čelu sa direktorom Sašom Vlaisavljevićem, i želim dobrodošlicu novom timu koji će nadalje voditi tu značajnu vazdušnu luku. Aerodrom 'Nikola Tesla' je i naš dom i izuzetno važno čvorište saobraćajne mreže. Baš zbog toga, naše snažno, konstruktivno i posvećeno partnerstvo, može da bude samo od koristi svim stranama  - izjavio je generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit. Izvršni direktor Er Srbije Branislav Malović je istakao da je dolazak kompanije Vansi izuzetno značajan podsticaj za dalji razvoj, modernizaciju i unapređenje poslovanja Aerodroma "Nikola Tesla". - Er Srbija godišnje preveze gotovo polovinu putnika koji koriste beogradski aerodrom i dolazak novog partnera znači novi podsticaj daljem jačanju odnosa i saradnje. Uveren sam da ćemo zajedno, kroz saradnju svih službi, doprineti još boljim rezultatima srpske ekonomije i turizma - naveo je Malović u saopštenju Er Srbije.

#Aerodrom Nikola Tesla

'