AKTUELNO

Država je dobro prihodovala, imamo tri puta više para u budžetu, zbog povećanog prihoda od bolje poslovne aktivnosti i poreza, rekla je predsednica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić.

- I ministar finansija i predsednik su dali svoje mišljenje nakon odlaska MMF-a, koje je fenomenalno kada govorimo o rezultatima koje je Srbija postigla. Glavni pokazatelj za to je to što treću godinu za redom imamo suficit, i planirani suficit, što znači višak para u budžetu nakon prvog meseca - rekla je Tomić.

Kako kaže, država je prihodovala mnogo više, imamo tri puta više para u budžetu, zbog povećanog prihoda od bolje poslovne aktivnosti i poreza, i dodaje da su to sve dobre prognoze i osnov da ćemo imati novo povećanje plata i penzija ove godine.

Ona je komentarišuću Turski tok, podsetila da je 2012.godine, u Skupštini Srbije usvojena implementacija projekta Južni tok, ali da, kako kaže, pošto je Srbija kao kolateralna šteta u odnosima EU i Rusije po pitanju energetike, ona je ostala bez tog projekta.

- Zatim smo, u skladu sa svim direktivama energetske zajednice, uspostavili određene projekte koji se odnose na interkonekciju, odnosno, mogućnost pristupa sa više mesta kada je transport gasa između Bugarske i Srbije u pitanju, i to je odobreno - rekla je Tomić.

Kako kaže, sada smo došli do toga da energetska zajednica kaže, možete da gradite, nema problema, mogu vaše kompanije da grade ovu trasu, ali, dodaje, da najmanje dotok mora biti iz tri izvora.

- Da ne bude samo ruski gas - rekla je Tomić.

Prema njenim rečima, Evropa je zavisna kada je u pitanju gas i dnevno troše, kako kaže, oko milijardu evra kada je u pitanju samo gas.

- Velike ekonomske celine moraju da sednu i da razgovaraju kako bi se u budućnosti rešilo to pitanje. Srbija treba sebi da obezbedi mogućnost protoka gasa, jer je to veoma dobro po budžet Republike Srbije. Naplaćivala bi se transportna taksa, odnosno naknada, i samim tim bi energetski bila stabilna. Tu vidimo svoju mogućnost da prihodujemo - rekla je Tomić.

#Aleksandra Tomić

#Budžet

#Srbija

'