AKTUELNO

Banke u Srbiji podržavaju inicijativu za rešavanje pitanja kredita indeksiranih švajcarskim frankom i spremne su da se uključe u nalaženje rešenja sa nadležnim državnim institucijama, saopšteno je danas sa vanredne sednice Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije (UBS).

Podom najavljene spremnosti najviših državnih organa Srbije da se uključe u rešavanje problema otplate kredita indeksiranih "švajcarcima", iz UBS-a ističu da su banke ugovarale valutnu klauzulu u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o deviznom poslovanju i podžakonskim propisima koje donosi Narodna banka Srbije.

- Ugovori koje su banke zaključivale sa svojim klijentima, otplatni planovi, svi bitni elementi ugovora, kao i izveštaji o stanju otplate kredita, uvek precizno i transparentno navode visinu obaveze klijenta u stranoj valuti na koju obaveza glasi - navodi se u saopštenju.

Time su, kako se dodaje, ispoštovani principi jednakosti uzajamnih davanja, savesnosti i poštenja, čiju primenu nalaže Zakon o obligacionim odnosima.

Promena vrednosti kursa švajcarske valute, napominje generalni sekretar UBS Vladimir Vasić u saopštenju, pogodila je i banke jer su i one morale da se zaduže u ovoj valuti da bi mogle dalje da je plasiraju preko ovih kredita svojim klijentima, i dodaje da i u toj činjenici banke vide poštovanje prethodno navedenih principa.

Uvažavajući finansijski položaj klijenata, UBS podseća da su banke tokom 2009, 2011, 2013., kao i 2015. godine nudile klijentima konverziju ovih kredita u kredite indeksirane evrom, kao i da su, u skladu sa Odlukom NBS iz 2015. godine, nudile četiri modela propisanih tom odlukom za rešavanje problema ovih kredita.

- Nažalost, iz različitih razloga, uključujući pre svega intenzivnu kampanju protivljenja bilo kakvom dogovoru sa bankama, ovi pokušaji nisu u dovoljnoj meri dali željeni efekat. Nadovezujući se na rešenja nuđena svih ovih godina, od početka praćenja problema zaduženih u švajcarskim francima, svesne problema sa kojima se građani suočavaju, banke iznose svoj zajednički stav da podržavaju inicijativu za rešavanje pitanja kredita indeksiranih u švajcarski franak i izražavaju spremnost da se uključe u pronalaženje optimalnog rešenja u saradnji sa nadležnim državnim institucijama - piše u saopštenju UBS-a.

#Banka

#kredit

'