AKTUELNO

Na Jahorini je danas otvoren 4. "Jahorina ekonomski forum 2019", na kojem učestvuje i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je na Jahorini dočekala predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a nakratko je razgovarala sa njom i premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

Brnabić će na skupu govoriti na temu "Značaj inovacija za privredni razvoj".

Centralna tema foruma je "Ekonomija novog doba - inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja".

Ekonomski forum na Jahorini održava se 23. i 24. aprila.

Foto: Tanjug

Na početku skupa, Cvijanović je rekla da se u digitalnoj ekonomiji krije veliki potencijal za razvoj.

Kako je kazala, prema nekim projekcijama više će promena uslediti u narednih 10 godina, nego što ih je bilo u prethodnih 250.

To je, kaže, fantastično, ali i zabrinjavajuće.

- Budućnost će izgledati potpuno drugačije od onoga na šta smo navikli, a 4. industrijska revolucija će iz korena promeniti svet - rekla je Cvijanović.

Foto: Tanjug

Jahorina ekonomski forum" organizuje Udruženje ekonomista Republike Srpske SWOT, u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije i pod zajedničkim pokroviteljstvom predsednika RS i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Otvarajući skup, Izvršni direktor Udruženja Saša Grabovac rekao je da je da je tema izabrana upravo da bi se istaklo da je četvrta industrijska revolucija uveliko počela, uz dramatično brz razvoj novih tehnologija, pa se mora uložiti dodatna energija kako bismo uhvatil korak sa razvijenim zemljama.

Ukazao je da i Evropska unija pridaje veliki značaj digitalizaciji i inovacijama, o čemu govori i podatak da EU do 2030. godine planira 1.350 milijardi evra investicija u toj oblasti.

Foto: Tanjug

Skupu na Jahorini, pored Cvijanović i Brnabić, prisustvuju predsednik Vlade RS Radovan Višković, predstavnici vlada RS, Federacije BiH, kao i brojni privrednici.

Nakon učesća na skupu na Jahorini, premijerka Ana Brnabić otići će u Ženevu, gde će kasnije danas ispred CERN-a, svečano biti podignuta zastava Srbije povodom prijema zemlje u punopravno članstvo te svetske naučne institucije.

#Ana Brnabić

#Ekonomija

#Jahorina

'