AKTUELNO

Cena sirove nafte tipa "brent" pala je danas na 11-godišnji minimum, u uslovima kada je prezasićeno globalno tržište suočeno sa perspektivama obnavljanja izvoza nafte iz SAD.

Nafta tipa "brent" za isporuku u februaru pojeftinila je 44 centa na 36,44 dolara za barel, dok je americcka "laka" nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila 24 centa na 34,49 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.

"Nije bilo nikakvih znaccajnih pokazatelja ubrzanja trazznje i nismo uoccili nikakvo obimnije smanjenje proizvodnje. Nissta se zaista nije promenilo na trzzisstu nafte u proteklih nekoliko meseci, sem cene", izjavio je glavni analiticcar singapurske kompanije CMC Markets, Rik Spuner.

Kako izvesstava njujorsska agencija "Blumberg", cena "brenta" je pala za ccak 71 cent na 36,17 dolara za barel na Londonskoj terminskoj berzi ICE fjuccers Jurop, ssto je najnizza dnevna cena od 13. jula 2004. godine.

Od leta 2014. godine, kada je cena nafte bila preko 100 dolara za barel, vrednost te sirovine je pala za preko 60 odsto. Cene nafte su naroccito oslabile otkako je 4. decembra Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) odluccila da ne smanji rekordan nivo proizvodnje, uprkos slaboj trazznji i prekomernim globalnim zalihama.

Zabrinutost je porasla i prosslog petka, kada je saopssteno da je u SAD povechan broj bussotina za 17 u nedelji zavrssno sa 18. decembrom, na ukupno 541 bussotinu.

Americcki zakonodavci su, takodje, prossle nedelje ukinuli 40-godissnju zabranu na izvoz nafte, ssto je oznaccilo istorijsku prekretnicu, ocenjuje Frans pres

'