AKTUELNO

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se danas sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom u Tapolki, u Mađarskoj.

Ministri su se saglasili da dve vlade stavljaju akcenat na čvrstu saradnju u oblasti energetike, posebno na razvoj projekta zajedničkog gasnog interkonektora koji je od strateškog značaja za razvoj obe zemlje.

Oni su istakli da je u toku koordinacija aktivnosti koje će u svim scenarijima obezbediti snabdevanje gasom Srbije i Mađarske.

- Za energetsku bezbednost našeg regiona, ključna je sigurnost snabdevanja gasom kao značajnog energenta kako za građane, tako i za privredu. Sigurnost snabdevanja gasom u vrhu je naših prioriteta i ta pitanja nijedna zemlja ne može da rešava sama za sebe, već ona moraju da se rešavaju na nivou regiona, između suseda i na način koji će svima obezbediti energetsku sigurnost. Mi smo kao dve odgovorne vlade, ispitali čitavu lepezu mogućnosti snabdevanja gasom i saglasili se da u svim scenarijima imamo precizne modalitete kako ćemo obezbediti neophodne količine - naglasio je ministar Antić.

Foto: Ministarstvo Rudarstva i Energetike

Na sastanku dvojice ministara Srbiji je još jednom pružena snažna podrška Mađarske na EU putu.

- Smatram da je interes EU da se regionu Zapadnog Balkana, a naročito Srbiji pruži podrška u procesu evrointegracija, naglasio je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Dvojica ministara naglasila su da izuzetni partnerski odnosi dve države otvaraju širok spektar mogućnosti za saradnju i podsetila da je u februaru 2018. potpisan Memorandum o razumevanju između EMS AD, MAVIR, EPEX SPOT, HUPX i SEEPEX, kojim su definisani osnovni principi saradnje u cilju korporativnog spajanja dve berze električne energije – srpskog SEEPEX-a, i mađarskog HUPX-a.

Foto: Ministarstvo Rudarstva i Energetike

- Nadamo se da će se naše dve berze električne energije, srpski SEEPEX i mađarski HUPX, do kraja godine ujediniti i stvoriti moćnu regionalnu berzu u interesu čitavog regiona. Na taj način omogućio bi se jedinstveni nastup na tržištima električne energije u zemljama Centralnoistočne i Jugoistočne Evrope, povećala likvidnost dan-unapred tržišta, kao i rentabilnost i efikasnost poslovanja obe kompanije. To će rezultirati ne samo pozitivnim operativnim poslovanjem SEEPEX i HUPX, već i daljim produbljivanjem političkih i ekonomskih odnosa sa Mađarskom i ubrzavanjem procesa integracije srpskog tržišta električne energije u jedinstveno EU tržište - istakao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

#Aleksandar Antić

#Peter Sijarto

'