AKTUELNO

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije od velikog je značaja za Srbiju kojoj otvara tržište od 180 miliona ljudi, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

- Sporazum pokriva 99 odsto srpske robe koja će biti oslobođena carine, što će stvoriti povoljne uslove za dalju uspešnu saradnju u drugim oblastima, uključujući i trgovinu - rekao je za agenciju Tas Ljajić, koji je ranije danas prisustvovao potpisivanju Sporazuma u Moskvi.

Ljajić je kazao da Srbija zahvaljući Sporazumu očekuje nove investicije, kako zemalja članica EAEU, tako i država EU, koje, takođe, mogu da imaju koristi od sporazuma ukoliko, kako je naveo, proizvode robu u Srbiji.

- Očigledno je da će ovaj sporazum stvoriti još povoljniju klimu u političkim i drugim odnosima između Rusije i Srbije, a ti odnosi će uticati na praktične oblasti, pogotovo na ekonomiju - rekao je srpski ministar.

On je istakao i da očekuje i porast trgovine sa EAEU posle potpisivanja sporazuma.

- Voleo bih da ukažem na to da trenutno 743 srpske kompanije izvoze svoju robu na rusko trzišste, sa ponudom od više od 1.200 proizvoda - dodao je Ljajić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić potpisala je danas u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije kojim se proširuje lista srpskih proizvoda koji mogu da se izvezu na teritoriju EAEU bez carine i povećavaju se kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja.

Sporazum će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan, što obuhvata tržište od oko 185 miliona ljudi.

Prema sporazumu, Srbija će u zemlje EAEU moći da izveze bez carina i 2.000 tona cigareta, oko 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija.

#Rasim Ljajić

'