AKTUELNO

Koristi se za obaranje temperature i za otklanjanje simptoma prehlade i gripa.

Paracetamol je najpopularnija tableta protiv bolova na svetu i dostupna je u mnogim kombinacijama.

Nova studija pokazuje da prekomerno uzimanje paracetamola može da bude fatalno za funkcije jetre.

Studija koju su radili istraživači sa univerziteta u Edinburgu i Oslu i škotska nacionalna Služba za transfuziju pokazuje da ovaj analgetik izaziva oštećenja na jetri na nivou ciroze i hepatitisa.

Smatraju da je prekomerna upotreba ovog leka glavni uzrok akutnog zapaljenja jetre u zapadnom svetu. Naučnici su proučavali uticaj paracetamola na ćelije jetre.

Otkrili su da prekomerna upotreba paracetamola može da ošteti vitalne strukturalne veze između susednih ćelija u tkivu jetre. Kada se te veze, koje su inače čvrste, poremete, struktura jetre se ošteti i ona ne može normalno da funkcioniše.

Ta vrsta oštećenja uključuje hepatitis, cirozu i karcinom, a do sada nije bila povezivana s toksičnošću paracetamola.

Za većinu ljudi širom sveta paracetamol je prvi izbor, jer je jeftin i delotvoran. Međutim, oštećenje jetre prouzrokovano lekovima je važan klinički problem i izazov za razvoj bezbednijih lekova. Rezultati naše studije jačaju potrebu za razumnom upotrebom paracetamola i mogu da pomognu da otkrijemo kako da sprečimo štetu prouzrokovanu njegovim korišćenjem, rekao je doktor Leonard Nelson, koautor studije.

S.M.

#Jetra

#Lek

#Paracetamol

'