AKTUELNO

Ministarstvo za socijalna pitanja predstavilo je rezultate ankete o unapređenju rodne ravnopravnosti i sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama, a koja je pokazala da se zakoni u tim oblastima poštuju i da građani imaju poverenja u institucije.

Anketa je sprovedena tokom globalne kampanje „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“.

Kada je reč o nasilju u porodici niko neće biti zaštićen od primene zakona, ni ako je poznata ličnost, ni ako je bogat, kažu nadležni.

- Državna politika je nulta tolerancija prema nasilju i to je politika našeg predsednika Aleksandra Vučića i to je politika Vlade Republike Srbije. Ponosni smo što imamo Zakon za sprečavanje nasilja u porodici i ovaj zakon je već dao velike pozitivne efekte kada je u pitanju sprečavanje nasilja, zato što je zakon uveo nove mere, hitne mere kada su u pitanju udaljavanje nasilnika iz porodice i kada je u pitanju zabrana prilaska žrtvi i iseljenje nasilnika – rekla je Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu za socijalna pitanja.

Foto: TV Pink Printscreen

Anketa koju je sprovelo resorno ministarstvo pokazuje da 58 odsto ispitanih ocenjuje da je u Srbiji delimično ostvarena rodna ravnopravnost.

- Rodna neravnopravnost i nasilje nad ženama su dve strane iste medalje. Protiv oba se treba boriti jednako i bez odlaganja – kazao je Enriko Visentin, zamenik šefa operativnog sektora delegacije EU.

Foto: TV Pink Printscreen

Ana Mitić, pomoćnica ministra za socijalna pitanja, rekla je da su nacionalna strategija i akcioni plan izraz odlučnosti Vlade Republike Srbije da poštovanje međunarodnih standarda i dokumenata na osnovnoj zaštiti ljudskih prava promoviše zaštitu žena od nasilja u porodici i u partnerskim odnosima, pružajući podršku svim akterima u prevenciji i eliminaciji svih oblika nasilja.

Foto: TV Pink Printscreen

Anketa pokazuje da više od 40 odsto građana smatra da se nasilje najčešće ispoljava u porodici, dok 20 odsto njih misli da je nasilje najučestalije u školama i na poslu.

#Nasilje

#Porodica

#nasilje nad ženama

'