AKTUELNO

Bedžet Pacoli je vladar Kosova i nije isključena mogućnost da iz dokumentacije koju pominje mogu proisteći i neki postupci protiv Srba, navode sagovornici Pinka, ukazujući da taj sud funkcioniše po kosovskom zakonu i da je samo ograničen u pogledu vremena i prostora.

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za KiM kaže za Pink da je Bedžet Pacoli “ozbiljan element”.

- On je najbogatiji Albanac na svetu. Mislim da pokušava da bude Berluskoni Kosova. Zapravo, on je vladar Kosova, posebno u finansijskim smislu. Finansirao je OVK, beležimo ga ikao finansijera UČK na prostoru Preševa, Bujanovca i Medveđe. Takođe je čoveksa ogromnim vezama – kaže Čović.

On podseća da je Pacolijev kapital nastao iz Rusije. 

- Pacoli raspolaže ogromnim potencijalima kada govorimo o novcu. Priča se da je Maldivima dao pare za priznanje Kosova, na Malti je skoro bila otvorena afera oko toga i mislim da je ovo prikupljanje dokumentacije koje on sada pominje da je povezano sa Karlom del Ponte – naveo je Čović i ukazao da je Pacolijev prvi komšija u Luganu Dik Marti.

Advokat Goran Petronijević podseća da je na prištinsku vlast vršen pritisak da donesu zakon o osnivanju Suda za ratne zločine.

- To je Prištinski sud. On sudi po krivičnomzakonu i ustavu samoproklamovane države Kosovo.Izmešten je u Hag da bi se smanjili pritisci i omogućilo,kako kažu, objektivno odlučivanje, tužioci su uglavnom Amerikanci, kao što subili i u Haškom tribunalu, što je interesantno – kaže Petronijević.

On napominje da nije isključeno da iz te dokumentacije koju Pacoli pominje mogu proisteći i neki postupci protiv Srba.

- Taj sud je ograničen na period od 1998, do 2000. za svešto se dešavalo na prostoru KiM, a može se smatrati ratnim zločinom – dodao je Petronijević.

#Bedžet Pacoli

#Goran Petronijević

#Nebojša Čović

'