AKTUELNO

Deo stanara Mirijeva uznemiren je i zabrinut zbog letaka nezvanične verske zajednice koji su ostavljani na pragu njihovih stanova, kao i u poštanskim sandučićima, i sve to baš na Svetog Nikolu.

Cela zgrada u ulicama 17. oktobra i Matice Srpske bila je zasuta materijalom, tačnije papirom kojim se propagira nepoznata, kako se građani nazivaju, "sekta" pod imenom "Pade, Pade Vavilon". Kako je objavljeno na "Fejsbuk" grupi "Mirijevo", sugrađanima su ostavljani papiri na kojima je do detalja opisano kako da na Jutjub kanalu pogledaju video zapise po određenim nazivima.

Mirijevci su se veoma zabrinuli, a u komentarima je još dodato da su ovakvi papiri "ostavljani i u zgradama u Mirijevskom vencu".

Ovakvi leci podsećaju na delovanje pseudohrišćanskih sekti, a ovo nije prvi slučaj da se slični leci ostavljaju u Mirijevu, kaže sektolog Dimitrije Pastulović za Pink. 

- Ovde bi trebalo da je reč o otpadnicima od Adventističke crkve, odnosno od Subotara, koji su se možda osamostalili, ili dobili angažman od druge sekte, najverovatnije sa zapada, a kako bi za te druge sekte ovde pripremili teren – kaže Pastulović. 

Onaj ko je delio letke, kako ocenjuje, sigurno nije imao zle namere, već je i sam žrtva.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni su verovatno uvereni da čine dobre stvari, a svi znamo da je put do pakla popločan dobrim namerama – kaže sektolog za Pink. Dodaje da ovo delovanje predstavlja opasnost, jer je verovatno da je namera da se žrtve “olakšaju” za imovinu.

- Cilj svega je finansijska korist! Članovi pseudohrišćanskih sekti su fini, kulturni, ljubazni, pokušavaju da nam uđu pod kožu, odaju nam počast i malo po malo uvlače nas unutra. Cilj je finansijska moć, ali i politička i vojna – kaže Pastulović. 

Dodaje da se na lecima promoviše Kent Hovind, koji je u SAD osuđen na 10 godina zatvora zbog malverzacija, prevara, utaja poreza i taksi… 

- Svako ima pravo na grešku, ali ovaj (onaj ko je delio letke) je baš pogrešio! Ako već hoće da dovode verskog vođu, neka mu prvo provere biografiju – kaže sektolog. Dodaje da se vrbuje najčešće preko interneta, da je pripadnika sekte mnogo i da je reč o “virusu koji mutira”. 

- Dakle, oni menjaju oblik, teško ih je prepoznati, mogu doći preko maske različitih udruženja, škole stranih jezika, pripreme za fakultete, umetničke grupe i slično – kaže on. 

#Dimitrije Pastulović

#Novo jutro

'