AKTUELNO

Turci i Sirijci danas su zajedno u Istanbulu protestovali protiv ruskih vazdušnih napada u provinciji Idlib, na severozapadu Sirije, prenela je agencija Frans pres na licu mesta.

Oko 300 demonstranata, pretežno Sirijci koji žive u Turskoj, okupilo se u blizini ruskog konzulata u Istanbulu. Nosili su transparente "Putin ubica, napolje iz Sirije" i skandirali su da Rusija "ubija sirijski narod i sirijsku decu".

Turska policija je sprečila demonstrante da prošetaju do ruskog konzulata ali je dozvolila da nose veliki transparent sa natpisom "Rusija i režim (Bašara el) Asada ubili više od 30.000 dece".

Snage sirijskog predsednika Bašara el Asada uz podršku ruskog ratnog vazduhoplovstva od 16. decembra su pojačale bombardovanje tog područja dok se na tlu vode borbe sa džihadistima i pobunjenicima, uprkos primiriju najavljenom u avgustu.

Ankara je nedavno saopštila da će pregovarati s Moskvom o novom prekidu vatre u Idlibu i zatražila neposrednu obustavu napada iz vazduha.

Idlib je pretežno pod kontrolom džihadističke grupe Hajat Tahrir al Šam i drugih pobunjenika. Vlasti koje kontrolišu oko 70 odsto sirijske teritorije, saopštile su u nekoliko navrata da su rešene da povrate kontrolu i nad Idlibom.

#napadi

'