AKTUELNO

Zima je tu, ali prema vremenskim prilikama samo kalendarski, jer se još uvek očekuju padavine koje su karakteristične za ovo doba godine. Doček Nove godine je u većem delu Srbije prošao bez padavina, a prema prvim najavama tako će biti i za Božić.

- Tokom Badnjeg dana očekuje se manje prolazno naoblačenje. Na severu zemlje biće suvo vreme, dok se u ostalim predelima ponegde očekuje slabo provejavanje snega, ali bez zadržavanja – kaže za "Blic" meteorolog Đorđe Đurić.

Za vikend će u većem delu zemlje dnevne temperature biti iznad nule. One će se, u subotu, tokom jutra, kretati od minus sedam u Kragujevcu, do dva stepena ispod nule u Beogradu. Tokom dana uslediće blagi porast, te će maksimalna dnevna temperatura biti pet stepeni u Beogradu i Nišu, a u Kragujevcu koji stepen više. U nedelju slično vreme, od minus jedan u Nišu tokom jutra, do pet stepeni u Novom Sadu, u najtoplijem delu dana.

Iako većina za praznike priželjkuje sneg i pravu idiličnu sliku, uz kamin, čaj i sneg, to se neće desiti ni za Božić. Temperatura će biti u minusu, ali bez padavina. Tako da, ljubitelji zimskih čarolija i stanovnici nižih predela, moraće da uživaju u nekim drugim aktivnostima i narednih dana.

- Za Božić će biti hladno i suvo vreme, bez padavina. Jutro će biti hladno, sa temperaturom u minusu, dok će tokom dana živa u termometru biti oko nultog podeoka, a u nekim delovima zemlje kretaće se od minus jedan do dva stepena iznad nule – istakao je Đurić.

Foto: Pink.rs/I. Petrović

U Beogradu će se, u ponedeljak, za Badnji dan, temperatura kretati od -1 tokom jutra do četiri stepena iznad nule u najtoplijem delu dana. Za Božić će minimalna temperatura biti -2, dok će maksimalna dnevna temperatura iznositi tri stepena, uz umerenu oblačnost.

Minimalna temperatura za vreme praznika, u Nišu i Kragujevcu, biće i do pet stepeni ispod nule, dok će maksimalna dnevna iznositi četiri stepena.

Kako je istakao Đurić, vreme bez padavina, sa temperaturom iznad proseka je zbog jakog uticaja anticiklona.

- Sve dok je anticiklon dominantan očekuje nas suvo, bez padavina –zaključio je Đurić.

Prema nekim dugoročnijim prognozama, sneg u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i drugim gradovima može se realno očekivati tek krajem januara!

#Prognoza

#Sneg

#Vreme

'