AKTUELNO

Petnaest kineskih gradova je sad izolovano od sveta dok se koronavirus velikom brzinom širi po zemlji.

Svih 15 gradova nalaze se u provinciji Hubei, čiji je glavni grad Vuhan. Nivo izolovanosti zavisi od grada do grada, ali svuda je zabranjeno korišćenje javnog prevoza. U ovom trenutku je preko 57 miliona ljudi odsečeno od sveta, javlja CNN a prenose Večernje novosti.

U Vuhanu (11 miliona stanovnika) i obližnjem Huangangu (7,5 miliona stanovnika) zatvorena su, javna mesta, bioskopi, putevi, železničke stanice i aerodromi.

AKTIVIRAN ALARM PRVOG NIVOA

Dvadeset i pet provincija, opština i autonomnih regiona u Kini, koji obuhvataju više od 1,2 milijarde ljudi, aktivirali su alarm prvog nivoa, najviši stepen hitnih upozorenja o zdravstvenom stanju zbog zaraze koronavirusom, javlja "Čajna dejli".

Foto: Tanjug AP/Jae C. Hong

Žeđijang na istoku Kine je prvi to učinio u četvrtak ujutro, a zatim su to uradile provincije Guangdong na jugu Kine i Hunan u centralnoj Kini. Poslednja provincija koja je aktivirala Alarm prvog nivoa je Šansi.

Kineski sistem upozoravanja na opasnosti po javno zdravlje kategorisan je u četiri nivoa prema prirodi incidenata i obimu štete koju mogu da nanesu: prvi nivo (izuzetno značajan), drugi nivo (značajan), treći nivo (veliki) i četvrti nivo ( normalan), prenosi Blic.

Pod alarmom prvog nivoa, pokrajinska vlada je odgovorna za organizovanje, koordinaciju i rukovanje svim hitnim tretmanima javnog zdravlja, objavljivanjem informacija i prikupljanjem materijala i sredstava za hitne slučajeve, pod vođstvom Državnog saveta, koji može da proglasi karantin u svim ovim oblastima.

Foto: Tanjug AP/Jae C. Hong

Prema poslednjim informacijama, najmanje 41 osoba je preminula od zaraze, a preko 1.300 osoba je zaraženo.

Vanredno stanje u Hong Kongu

Lider administracije Hong Konga Keri Lam proglasila je danas vanredno stanje zbog koronavirusa i najavila paket mera s ciljem ograničenja veza grada sa matičnom Kinom.

Škole, koje su sada zatvorene zbog novogodišnjih praznika u Kini, ostaće zatvorene do 17. februara, a biće obustavljeni i svi letovi, kao i železničke linije između Hong Konga i grada Vuhan.

Keri Lam je rekla da će sve zvanične posjete matičnoj Kini biti otkazane, kao i zvanične proslave lunarne Nove godine.

Foto: Tanjug AP/Xiao Yijiu

Ona je zatražila pomoć kineskog Državnog saveta kako bi se osigurao dovoljno broj maski za lice.

Gradska zdravstvena uprava potvrdila je pet slučajeva koronavirusa i svi su povezani sa gradom Vuhan, koji je centar epidemije.

#Kina

#koronavirus

'