AKTUELNO

Otvaranje pogona vranjske fabrike "Jumko" u Drvaru uliva nadu i poverenje Srbima za opstanak u toj povratničkoj opštini u Federaciji BiH, ženama koje u njoj rade daje mogućnost da konačno ostvare radni odnos i doprinesu kućnom budžetu, a opštini da ubrza ekonomski razvoj.

To je za Tanjug izjavila načelnica opštine Drvar Dušica Runić koja je objasnila da je proces povratka Srba u opštini Drvar počeo pre 20 godina, a da se građani, nakon što su dobili natrag svoju imovinu i ostvarili ljudska prava kao povratnici, sada suočavaju s problemom nezaposlenosti.

-Značaj ove fabrike je izuzetan prvenstveno za žene koje su trenutno zaposlene, a indirektno je veliki značaj i za opštinu s obzirom da Drvar spada u red najnerazvijenijih opština na područuju Federacije BiH. Tako da je u jednom danu otvoriti 100 radnih mesta u ovakvim prilikama regionalna vest - ističe Runićeva za Tanjug.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Drvar je zbog svojih prirodnih bogatstava prvenstveno orijentisan ka primarnoj preradi drveta, te su, kaže načelnica, povratnici najviše muškarci zaposleni na tim poslovima.Osim drvne industrije, građani se bave i poljoprivredom, najviše se proizvodi drenjina po kojoj je Drvar poznat, postoji jedna fabrika sekundarne prerade drveta koja se bavi proizvodnjom pelata i briketa, a zastupljeno je i stočarstvo.

Prošle godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija pomoći opštinu Drvar sa million evra, a načelnica Runić kaže da se sredstva već koriste za rešavanje osnovnih problema, ali i da poslovi tek postoje.

Navodi da je od tih million evra odmah 75.000 evra iskorišćeno za izmirivanje zaostalih obaveza za porodilje i jednokratnu novčanu pomoć porodicama sa troje i više dece.

Zatim, dodaje Runić, 925.000 evra je namenjeno za uređenje poslovne zone "Mlin", gde je i smeštena fabrika "Jumko". Deo sredstava, kaže načelnica, biće uložen za rekonstrukciju vodovodne mreže sa zaštitom izvorišta, a realizacija tog projekta, kaže ona, počeće ove godine.Osim toga, sredstva će biti iskorišćena i za postavljanje i rekonstrukciju javne rasvete, nabavku komunalne opreme, izradu urbanističkog plana, ali i za nabavku saobraćajnih znakova, kao i za izradu elaborata za postavljanje tih saobraćajnih znakova.

-Postavljanje znakova i izrada elaborata tih saobraćajnih znakova nam je važna kako bismo omogućili da se na području opštine Drvar polaže vozački ispit, jer naši omladinci vozački ispit polažu u Livnu, a to je 110 kilometara udaljeno od Drvara čime se njihovi troškovi povećavaju - ukazala je Runićeva.

Ističe i da je kompletna infrastruktura opštine dotrajala, jer je izgrađena pre 50 i više godina, a nije obnavljanja 20 godina, te će se ta sredstva uložiti i u to.Sutrašnjem otvaranju fabrike "Jumko" prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a on će osim toga u Drvaru obići i Dom zdravlja.

Dušica Runić kaže da su Dom zdravlja kandidovali za posetu predsednika Vučića jer je on već godinama u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, dok medicinski radnici svoju struku obavljaju, kako navodi, humano, s obzirom da rade u teškim uslovima, u hladnim prostorijama, a neki devet meseci nisu primili platu.

Zbog toga je ona optimistična da će Vučićeva poseta doneti dobre vesti za Dom zdravlja u Drvaru, a naročito zbog sve većeg ulaganja Srbije u povratničke opštine, kao i dobre saradnje predsednika Vučića i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

-Nadam se da će oni u saradnji pronaći način da se udovolji potrebama Doma zdravlja u Drvaru - rekla je Runićeva.

Ističe da je u Domu zdravlja pre svega potrebno rekonstruisati i opremiti prostorije Hitne pomoći, kao i deo zgrade urediti za formiranje gerontološkog centra.

Naime, Drvar je jedna od većinskih srpskih opština koje su posle Dejtonskog sporazuma pripale Federaciji BiH, a sudbinu tog grada dele i Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac.

Izuzev Bosanskog Petrovca, ostale pripadaju Kantonu deset, čije je sedište u Livnu s većinskim hrvatskim stanovništvom.

#Drvar

#Fabrika

#Jumko

'