AKTUELNO

Robert Ros je sedeo kod kuće, kada je primetio da je signal na njegovom telefonu odjednom nestao. Nekoliko sati kasnije, izgubio je više od milion dolara.

Ros je bio žrtva SIM napada, koji se događa kada hakeri preuzmu telefonski broj žrtve tako što su ga preneli na SIM karticu koju oni kontrolišu. Preuzimanjem njegovog broja mobilnog telefona, haker je dobio pristup i njegovoj e-mail adresi, kao i njegovoj ušteđevini.

"Bio sam kod kuće i na svom telefonu sam primetio zahtev za povlačenje novca sa računa. 'To je čudno. Nisam podneo zahtev za povlačenje novca', pomislio sam. Onda sam malo bolje pogledao i video da nemam ni signala na telefonu", rekao je Ros.

Kako se to deilo: Hakeri su pozvali Rosovog operatera (u ovom slučaju kompaniju AT&T u SAD). Predstavljajući se kao Ros, uverili su ljude iz kol centra da su on, pa su tako dobili kontrolu nad njegovim brojem telefona.

I dalje traži pravdu

Većina stvari koje radite na telefonu, ovako ili onako je povezano sa vašim telefonskim brojem. Kada zaboravite lozinku za e-poštu ili imate poteškoće sa pristupom bankovnim računima, mnogi servisi vam šalju SMS sa šifrom kojom potvrđujete identitet.

Kada hakeri dobiju pristup vašem broju telefona, potencijalno imaju mogućnost da preuzmu vaše naloge na društvenim mrežama i druge, koristeći SMS potvrdu.

Sve se ovo desilo u oktobru 2018. godine. Više od godinu dana nakon što je bio žrtva SIM napada, Robert Ros i dalje traži pravdu. Tužio je AT&T zbog toga što tvrdi da je kompanija propustila da zaštiti "osetljive i poverljive podatke računa" što je rezultiralo "masovnim kršenjem" njegove privatnosti i "krađom više od milion dolara", navodi se u tužbi.

Najbolji način na koji možete da se zaštite od ovakvih stvari je da redovno menjate svoje lozinke, piše CNN.

#Bankomat

#Krađa

'