AKTUELNO

Virolog Džon Vilijams, šef odeljenja za pedijatriju i infektološke bolesti na Univerzitetu u Pitsburgu otkrio je kako da pravilno perete ruke i zbog čega je to važno.

On je izjavio da postoje četiri korona virusa koja cirkulišu u ljudskom telu regularno, svake godine.

"Uglavnom su uzrok prehlada, zapravo tri vrste uobičajene prehlade koje nisu smrtonosne za ljude", kaže Džon Vilijams.

Pod mikroskopom korona virus ima bodljikave krajeve poput krune. Ispod bodljikavog dela na površini nalaze se lipidi, odnosno masti.

Foto: Unsplash.com

"Pokušajte da očistite puter sa posuđa samo sa vodom, ali on neće se skinuti. Potrebno vam je sapunice da razgradi mast. Sapun ili akohol su veoma efektni u razgradnji masnoća koje oblažu virus. Na taj način virus postaje neaktivan tako da ne može da se veže za ćelije organizma čoveka", objašnjava Vilijams.

Tokom pranja ruku važno je da se trljaju jer na taj način pravi više sapunice i posle 20 sekundi onemogućava bakterijama i virusima da se lepe za površine. Virolog kaže da pranje ruku hladnom vodom nije problem, ali da je efikasnija topla.

Foto: Pink.rs

Dezinfekciona sredstva na bazi alkohola su efektna ako se upotrebljavaju ispravno. Takva sredstva treba da sadrže najmanje 60 posto alkohola u sebi, jer on ubija virus.

"Važno je da uzmete dovoljno dezinfekcionog sredstva kako bi bila pokrivena cela šaka, i obavezno između prstiju protrljati preparat. Hemijski, alkohol razbija membranu bakterija i virusa. Alkohol je odličan za uništavanje bakterija, ali ne može da spere stvari. Ako je neko kinuo u šaku, moraće da uzme mnogo više sredstva kako bi bakterija ili virus bili neaktivni. Kad su ruke u pitanju - bolji izbor su sapun i topla voda", zaključuje virolog.

#Pranje ruku

#koronavirus

#zaraza

'