AKTUELNO

Na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" sleteo je avion sa opremom za borbu protiv korona virusa koju je poslala Turska.

Turska je u cilju pomoći u borbi protiv korona virusa, odlukom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, poslala medicinsku pomoć za pet zemalja koje su to zatražile, među kojima je i Srbija.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Reč je o maskama, zaštitnim odelima i testovima, a oprema je teretnim avionom poslana s vojnog aerodroma Etimesgut u Ankari.

Pomoć je prvo isporučena Srbiji.

Na beogradskom aerodromu opremu su dočekali ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Turske u Srbiji Tanžu Biglič.

Ministar Vulin se u ime predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića zahvalio Redžepu Tajipu Erdoganu na velikodušnoj pomoći u ovim teškim trenucima. On je dodao da će Srbija umeti da pamti ko je bio uz nju

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- U ovim trenucima, ne samo da se poznaju prijatelji, ne samo da se vidi koje zemlje Srbiju prepoznaju kao prijatelja već se gradi i budućnost. U najtežim vremenima mi gradimo politiku za budućnost - rekao je ministar Vulin.

Dodao je da će Srbija svoju buduću politiku kreirati u skladu sa odazivom na poziv za pomoć koji su zemlje uputile našoj državi.

Ministar odbrane je još jednom apelovao na građane da se čuvaju, da daju sve od sebe da ostanu zdravi, kako bi što pre izašli iz krize.

Turski ambasador je istakao da se u teškim vremenima prepoznaje pravo prijatejstvo.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Poštovani ministre, prolazimo kroz jako težak period. Želim da građani prijateljske zemlje Srbije iz ove katastrofe izađu sa najmanjom mogućom štetom - rekao je ambasador. On je dodao da Turska želi da pokaže da stoji uz Srbiju u teškim trenucima kroz koje prolazi.

- Želim da se brzo vratimo danima mira i blagostanja.

Turska je prošle sedmice poslala medicinsku pomoć Italiji i Španiji, a sada će, osim Srbiji, pomoći i Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i našoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji.

Pre dva dana predsednik Srbije, Aleksandar Vučić primio je pismo od turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u kom mu je pružio podršku u borbi protiv novog virusa i obećao pomoć.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

#Avion

#Pomoć

#Turska

'