AKTUELNO

Iako prvobitno najavljena samo za Beograd i Niš, policijski čas u trajanju od 60 sati je mera koja će biti doneta za celu Srbiju.

To znači da građani neće moći da napuste svoje domove od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 sati ujutru, što je ukupno 60 sati.

Da li će mera koja je doneta za vlasnike ljubimaca, odnosno da mogu da ih šetaju u subotu od 23 časa do 1 ujutru i u nedelju od 8 do 10 ujutru ostati na snazi nije još precizirano.

To znači da morate da se organizujete pre svega sa nabavkom namirnica, ali i lekova, kao i sa iznošenjem smeća.

Kako biste izbegli gužve, koje se neminovno stvaraju zbog skraćenog radnog vremena marketa, najbolje bi bilo da namirnice koje su vam potrebne za vikend kupite već danas. Jedan od saveta je i da u nabavku ne idete bez spiska, i ako je moguće u radnju koja vam je već poznata, kako bi se što manje zadržavali u zatvorenom prostoru, koji nije vaš dom.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Isto se odnosi i na apoteke.

Kako bi vam vreme prošlo što bezbolnije, ukoliko nemate terasu ili dvorište, opremite se knjigama, filmovima i društvenim igrama kako bi ste vreme proveli što kvalitetnije.

Ono što vam preporučujemo je da smeće izbacite u poslednjem trenutku, kako bi ga do ponedeljka bilo što manje.

U kojim zemljama policijski čas traje 24 sata?

Takvu meru, pre svega je uvela država od koje je sve i počelo, odnosno Kina, ali u gradu Vuhan u provinciji Hubej.

Države koje su uvele zabranu kretanja u trajanju od 24 sata jesu i najveća evropska žarišta korona virusa: Italija i Španija. Tu meru su do sada uvele i Grčka, Libija, Gana, Mali, Burkina Faso, Jordan, Indija, Saudijska Arabija (u nekoliko gradova), Honduras, Argentina, Grenada, Novi Zeland i Montserat.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Prve mere u Italiji uvedene su 25. februara, ali do 9. marta ljudi su još mogli neograničeno da se kreću.

Italija je zatvorena skroz 9. marta. Od tada samo po jedan član porodice može da ode do prodavnice i da prošeta psa 200 metara od kuće.

U Španiji je vanredno stanje uvedeno dan ranije u odnosu na Srbiju, a zabrana kretanja važi 24 sata na dan.

#Beograd

#Srbija

#koronavirus

#policijski čas

#zabrana kretanja

'