AKTUELNO

Ministar privrede kaže da će sudbina 10 neprivatizovanih preduzeća biti poznata već u januaru.

Od ukupno 17 preduzeća kojima je produžen rok za privatizaciju, u ovoj godini ostalo ih je 10  sa nerešenom sudbinom. Ministar Željko Sertić poručuje da po isteku roka, 31. maja ove godine, nijedna od preostalih 10 firmi neće više imati zaštitu države od poverilaca.

-Imamo za svako od tih preduzeća definisane planove. Neka ćemo već u januaru završiti, a za ostala tražimo najoptimalnija pravna rešenja, kako bi nastavila da rade i u budućnosti ukoliko postoji zdrav deo biznisa koji može da bude održiv - rekao je Sertić.

Ministar je u izjavi Tanjugu izrazio bojazan da će s nekim firmama biti većih problema, pre svega sa firmom RTB Bor i rudnicima Resavica, a podsetio je i da će javni poziv za strateško partnerstvo za Galeniku biti raspisan u februaru.

Za Resavicu će rešenje biti poznato do maja, a govoreći o RTB Boru, Sertić je rekao da su glavni problem troškovi, efikasnost upravljanja i način rada, ali i cena bakra u svetu koja je drastično pala.

Među preduzećima čiji status još nije rešen nalaze se i Fabrika automobila Priboj, HIP Petrohemija Pančevo, kombinat Jumko iz Vranja, kruševačka Trajal korporacija, AD Politika iz Beograda, fabrika autobusa i specijalnih vozila Ikarbus i Holding industrija kablova Jagodina.

Autor: S. Antonić

'