AKTUELNO

Americka privreda je u prvom tromesečju pala za 4,9 posto u odnosu na isti period lane i najsnažnije od prvog tromesečja 2009, pokazuju podaci ministarstva trgovine.

Oštar privredni pad, nakon rasta od 2,1 posto u prethodnom tromesečju, posledica je paralize gotovo cele zemlje usled strogih mera karantina kojima vlasti nastoje da spreče širenje pandemije korona virusa, prenosi SEEbiz.

Time je okoncano najduži period rasta privrede u istoriji SAD.

Ekonomisti iz Rojtersove ankete očekivali su u proseku pad od oko cetiri posto, s tim da su najpesimisticniji predvidali pad za čak 15 posto.

Najnovije brojke odražavaju nagli pad privredne aktivnosti u poslednje dve sedmoice marta, zbog čega su milioni ljudi ostali bez posla.

Snažno je pala većina glavnih oslonaca BDP-a, ukljucujuci ličnu potrošnju koja je zaslužna za viže od dve trećine ukupne privredne aktivnosti.

Izveštaj će podupreti ocekivanja analiticara da se najveća svetska ekonomija već nalazi u dubokoj recesiji, napominje Rojters.

- Privreda je u slobodnom padu. Moguće je da smo na korak do nečeg puno goreg od duboke recesije - upozorava Sung Von Son, profesor poslovne ekonomije na Univerzitetu Lojola Marjmount.

- U ovom trenutko prerano je govoriti o oporavku. Svedočićemo talasu stečajeva malih i srednjih firmii - smatra on.

#Ekonomija

#SAD

<
'