AKTUELNO

Pojedine velike aviokompanije od putnika zahtevaju da nose maske za lice kako bi ograničile širenje korona virusa.

Mnoge velike američke aviokompanije ove nedelje usvojile su nova zdravstvena i bezbednosna pravila za putnike i kabinsko osoblje, a i drugi avioprevoznici širom sveta takođe uvode obavezno nošenje maski, prenosi BBC.

Iako je otprilike 90 odsto međunarodnih letova otkazano, aviokompanije se nadaju da će postepeno obnoviti letove počev od ovog meseca.

Američki avioprevoznik Delta saopštio je da putnici moraju tokom celog leta nositi masku, a American Airlines i United takođe su najavili da će zahtevati od putnika i kabinskog osoblja da nose maske.

"Mi vodimo računa o dobrobiti naših korisnika, kako bismo im pružili bezbednost dok putuju sa nama", rekao je portparol American Airlines-a, dok je portparolka United Airlines-a istakla da će putnicima maske biti deljenje besplatno.

Međutim, maske za lice ne zahtevaju sve aviokompanije. Tako je australijski Kantas saopštio da u Australiji nema zahtevi za nošenje maski. Vlada ili aviokompanije nisu donele nikakve odluke o tome koje će mere biti preduzete za putovanja nakon ukidanja ograničenja.

Australijski nacionalni prevoznik obavio je na svojoj veb stranici da, iako se rizik od unošenja korona virusa u avion smatra malim, socijalno distanciranje biće poštovano na svim letovima.

Kada je reč o globalnoj politici koju aviokompanije slede, postoji niz tela koja bi mogla ponuditi uputstva, uključujući i Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj. (IATA).

"Upotreba maski za lice jedna je od mera predloženih u okviru plana ponovnog pokretanja letova, o kojima razgovaramo sa zainteresovanim stranama u industriji i vladama", rekao je portparol IATA-e.

#putovanje

<
'