AKTUELNO

Neki od ovih prelepih običaja poštuju se i danas.

Đurđevdan koji sutra proslavljaju brojne porodice u Srbiji, počinje da se slavi već dan pre - odlaskom u prirodu kako bi se nabrale biljke za zdravlje u kući, bolji prinos useva, lepotu devojaka, a jedna bilja se bere sa posebnom namenom.

Mnogo je običaja za ovaj veliki praznik, a među su i oni zastupljeni u selima u jugoistočnoj Srbiji, pema kojima se dan pred Đurđevdan beru broćike, poznate i kao prilip.

Foto: Pixabay.com

Ovu lepljivu biljku najpažljive traže devojke, a čim je ugledaju, lepe je na sebe. Simbolika ovog običaja kaže da će za njih, poput prilipa, "lepiti" mladići.

Važnost ovog običaja za devojke pred udaju bila je u neko prošlo vreme izuzetno važna, ali je zanimljivo da je danas u određenim krajevima naše zemlje zadržala jaku simboliku.

I danas se, kao i ranije, "na branju" gledaju momci i devojke koje pored prilipa beru i zdravac koji im donose zdravlje, ali i drugo bilje, poput đurđevka i jorgovana.

Ove biljke zatim potapaju u vodu kojom se sutra umivaju (ili njome peru kosu) kako bi cele godine, do narednog Đurđevdana, blistale lepotom.

Foto: Wikipedia.org/The Yorck Project

Prilip osim što zauzima važnu mesto u predđurđevdanskim običajima, veoma je i zdrav jer sadrži eterična ulja, flavonoide, saponine, tanine i organske kiseline, pa čaj ili ulja od broćike pomažu kod grčeva, ubalažavaju stres, upale bešike i bubrega, bolesti slezine i pankreasa, bolno mokrenje i žuticu, podstiču izbacivanje toksina iz organizma kroz mokrenje i znojenje.

Baš na Đurđevdan bere se i drugo cveće i travke kako bi se njima okitile kapije, ograde, vrata, prozori, kuće, staje i torovi.

Đurđevdansko kićenje donosi zdravlje i blagostanje porodici i čuva njihove posede. One se u pojedinim krajevima baca nakon što se sasuši, a ponegde se pravi za pripremu eliksira ili čajeva.

Foto: Wikipedia.org/Ricardo André Frantz

U nekim delovima Srbije zastupljen je i običaj krađe kapije u jutro na Đurđevdan - momci ukradu kapiju kuće u kojoj živi devojka za udaju, a koju oni ovim običajem biraju kao najpoželjniju. Kapiju vrate, a nije tajna da i sada mnoge devojke priželjkuju da se ukrade baš ona u njihovom dvorištu.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno - ove godine Đurđevdan ćemo obeležiti drugačije nego prethodnih. Mere donete zbog epidemije virusa možda odlože poštovanje ovih običaja iako se oni mogu slediti i uz uvažavanje mera socijalne distance.

#običaji

#đurđevdan

<
'