AKTUELNO

Prodaja vozila koja nose grb VW pala je 5,0 odsto, na 5,82 miliona jedinica, što je prvi takav pad u poslednjih 11 godina.

Nemački automobilski gigant Folksvagen (VW) zabeležio je prošle godine prvi pad prodaje u više od jedne decenije, usled velikog skandala koji je pogodio kompaniju zbog varanja na testovima emisije štetnih gasova iz njenih vozila.

Prodaja VW vozila, kako je saopšteno iz kompanije, pala je 5,0 odsto, na 5,82 miliona jedinica, što je prvi takav pad u poslednjih 11 godina. Ukupna prodaja VW grupe, koja obuhvata i brendove Audi, Porše i Škoda, dostigla je 9,93 miliona vozila, odsnosno 2,0 odsto manje nego godinu dana ranije, i to je ujedno prvi pad prodaje grupacije od 2002. godine.

Izvršni direktor VW-a, Matijas Miler, izjavio je da je 10 miliona prodatih vozila izvrstan rezultat, imajući u vidu tešku situaciju u pojedinim regionima i problem sa dizel vozilima u poslednjem tromesečju. On priznaje da kompaniju očekuju izazovi u 2016. godini, i navodi da firma mora da bude mnogo efikasnija kako bi imala uspešnu budućnost.

Američka vlada saopštila je ranije ove sedmice da je podnela tužbu protiv VW-a sa zahtevom za građansko obeštećenje u iznosu 20 milijardi dolara.

Autor: M. Petković

'