AKTUELNO

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2020. godinu je američka pesnikinja Luiz Glik, objavio je Nobelov komitet.

Sve oči svetske književne scene danas su usmerene ka Stokholmu, gde je, tradicionalno, u 13 časova, saopšteno ime laureata Nobelove nagrade za književnost za 2020. godinu.

Dobitnica je Luis Glik. Luiz je američka pesnikinja i dobitnik Pulicerove nagrade za poeziju 1993. godine.

Foto: Tanjug AP/Henrik Montgomery, Carolyn Kaster

Potomak je mađarskih Jevreja koji su emigrirali u Ameriku. Pohađala je koledže Sara Lorens i Kolumbiju. Njena poezija pripada objektivističkoj poetici, nastaloj tokom tridesetih godina 20. veka, čiji su glavni predstavnici bili Luis Zukovski, Čarls Reznikof, Džordž Open i Karl Rakosi. Prateći ovu poetiku ona tretira pesme kao predmete, naglašavajući ozbiljnost, inteligenciju i pesnikovu sposobnost da pronicljivo posmatra svet tako što upotrebljava obične svakodnevne reči.

U eseju Dokazi i teorije navodi kako zastupa poeziju koja se približava tišini i graniči sa iščeznućem. Godine 1993. dobila je Pulicerovu nagradu za knjigu Divlji iris. Bila je pesnik laureat Biblioteke američkog kongresa 2003-2004. godine. Trenutno je pisac-rezident na Univerzitetu Jejl i predavač na Programu za kreativno pisanje Bostonskog univerziteta. Živi u Kembridžu, u državi Masačusets.

#Luis Glik

#Nobelova nagrada