AKTUELNO

Vladika niški Arsenije rekao je danas da je upokojenje patrijarha Irineja sve duboko potreslo, a naročito Nišku eparhiju i narod Niša, koji su, kaže, patrijarha najbolje poznavali i voleli, jer je na tronu niških episkopa proveo punih 35 godina.

Istakao je da je patrijarha upoznao dok je bio na mestu njegovog vikara pune tri godine, a pamtiće ga, navodi, kao plemenitu ličnost, skromnu i smirenu. 

Arsenije kaže da je patrijarh voleo malog i običnog čoveka, da je uvek nalazio lepu reč za svakoga, a naročito za onoga ko je bio potišten i ucveljen. 

"Svojom mudrošću, smirenošću i staloženošću, mnogo puta je u teškim vremenima, i za naš narod i našu crkvu, mudro vodio brod naše crkve, i u tim teškim momentima je brod srpske crkve vodio ka sigurnoj i mirnoj luci", rekao je vladika Arsenije. 

Kaže da narod danas žali zbog rastanka sa patrijarhom i ocem koji je, navodi, imao mnogo ljubavi za svoju crkvu i narod i kojima je sav svoj život posvetio. 

Naročito je, naglašava, isticao svoju ljubav prema KiM, kao i da nije bilo dana da nije pomenuo KiM i naš narod na tom prostoru i to sa, kako kaže, bolom i nadom da će se nešto na bolje promeniti. 

"Iako se rastajemo sa našim patrijarhom, mi kao hrišćani verujemo da je on danas na boljem mestu, u carstvu nebeskom, zajedno sa našim patrijarhom Pavlom, nedavno upokojenim Amfilohijem, ali i sa svima svetima iz roda naseg", rekao je Arsenije.

#vladika arsenije