AKTUELNO

Ukoliko ste prethodnih dana ili nedelja ušli u Republiku Srbiju, na prelazu vam je uručen i papir sa obavezujućim upozorenjem.

Isto je dobila i novinarka portala Pink.rs po prelasku graničnog prelaza Sremska Rača sa BiH.

Naime, u ovom obaveštenju se navodi da u Srbiju ulazite iz države sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, te da ste u obavezi da se u roku od 24 sata prijavite radi vršenja nadzora nad zaraznom bolešću Kovid-19.

Napominje se i mogućnost prekršajne kazne, a navedena je i adresa preko koje se vrši prijava (e-zdravlje.gov.rs)

Upozorenje sa letka završava opomenom: " ukoliko se u roku od 24 časa ne prijavite, činite prekršaj kažnjiv po članu 85 (stav 1.tačka 10) Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti".

Foto: Pink.rs/I. Petrović

Nakon što se preko sajta e-zdravlje prijavite kao osoba koja je ušla u Srbiju, dobićete potvrdu epidemiološkog nadzora, odnosno dokaz da ste zavedeni u sistemu.

Tokom prijave, postavljaju se i pitanja u vezi sa fizičkim zdravljem, odnosno radi se vrsta testa samoprocene simptoma na koronavirus.

"U skladu sa propisanim procedurama od strane Vlade Republike Srbije za borbu protiv koronavirusa, neophodno je da se pridržavate istih i pratite sva obaveštenja preko covid19.rs ili vesti", navodi se u obaveštenju.

Foto: Pink.rs/I. Petrović

Dodaje se i kome treba da se obratite u slučaju da osetite simptome, ali i to da novi test samoprocene i odjavu treba uraditi 10 dana nakon registracije.

Autor: I.P.

#Granica

#Srbija

#koronavirus