AKTUELNO

Sezona berbe duvana u Sremu uspešno je završena, ostvareni su rekordni prinosi, a tim povodom predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je jutros selo Golubinci, kako bi razgovarao sa lokalnim proizvođačima koji imaju ugovor sa kompanijom Japan Tobacco International (JTI).

Većina proizvođača su izbeglice, koji su u proizvodnji duvana pronašli priliku za "novi život", a domaćin predsedniku je Sava Matić, koji je izbegao iz Orahovca, na Kosovu i Metohiji.

Na njegovom gazdinstvu Vučić je razgovarao i sa Slobodankom i Daliborom Stevanovićem iz Hrtkovaca, izbeglicama iz Hrvatske, takođe proizvođačima duvana, kao i starosedeocem Nebojšom Tubićem.

Foto: Instagram.com/buducnostsrbijeav

Vučić je upitao Matića koliko hektara obrađuje, koliko je rada potrebno u sezoni i ulaganja u opremu.

Predsednik Vučić je od Matića čuo i da imaju jako dobru saradnju sa japanskom kompanijom JTI.

Posle razgovora sa domaćinima predsednik je održao sastanak sa rukovodstvom kompanije JTI i proizvođačima duvana.

Foto: TV Pink Printscreen

JTI je, inače, kako navode u kompaniji, jedini strani investitor koji finansira proizvodnjju i otkupljuje domaći duvan. Ove godine ostvaruje rekordne rezultate - rasadi duvana obuhvataju površinu od čak 1.700 hektara zemlje, dok su prinosi viši od 2.000 kilograma po hektaru.

Kompanija JTI nalazi se u Senti. Kompanija, direktno ili indirektno, angažuje oko 3.000 radnika, a od kupovine Duvanske industrije Senta 2006. godine, JTI je uložio više od 181 milion dolara u Srbiju, utrostručio udeo na tržištu i pokrenuo proizvodnju i izvoz u Crnu Goru, BiH, Severnu Makedoniju i Albaniju, kao i izvoz u EU. 

U poseti Sremu sa Vučićem je i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Foto: TV Pink Printscreen

#Aleksandar Vučić

#Dejan Matić

#Golubinci

#JTI

#Srem

#duvan