AKTUELNO

Nemačka Vlada saopštila je danas da je izuzetno uznemirena širenjem varijante koronavirusa koja je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji.

Portparol Vlade Štefan Zajbert rekao je da ta nova varijanta predstavlja "veoma ozbiljnu opasnost" u zemlji, gde je do sada otkriven relativno mali broj tih slučajeva.

Foto: Pixabay.com

On je naveo da nakon višesedmične blokade stopa infekcije polako opada, ali "u isto vreme postoji vrlo stvaran rizik da će nova varijanta virusa prevladati, kao i u drugim zemljama i da bi brojevi mogli biti opet povećani".

Šef kabineta kancelara Angele Merkel Helge Braun rekao je ranije da je samo pitanje vremena kada će nova varijanta virusa korona postati dominantni soj u Nemačkoj. Braun je naveo da će novi soj virusa "stvoriti probleme" u Nemačkoj, čime se dodatno pojačava značaj ukupnog smanjenja stope infekcije.

Foto: Pixabay.com

Već imamo posla s novom varijantom u nekoliko bolnica. To znači da je stigla u našu zemlju i da će u nekom trenutku – kao i u drugim zemljama – preuzeti vođstvo i stvarati probleme. Ja sam u to siguran - rekao je Braun.

Novi tip virusa se do sada uglavnom javljao u Velikoj Britaniji. Stručnjaci kažu da je novi soj virusa zarazniji, međutim, još nije moguće sa sigurnošću reći da li je i smrtonosniji. Stopa zaraze u Nemačkoj je postepeno počela da pada. U poslednja 24 časa infekcija je potvrđena kod 6.729 osoba. Međutim, broj slučajeva zabeležen vikendom obično je manji nego tokom nedelje zbog smanjenja obima testiranja.