AKTUELNO

Na današnjoj sednici Krizni štab je prelomio - od sutra će u Srbiji sve biti zatvoreno kao što je bio slučaj prethodnih vikenda.

Ovoga puta, zatvaranje važi i tokom radne nedelje, preciznije od sutra, uključujući i naredni vikend. To znači da osim prehrambenih prodavnica i apoteka, gotovo ništa neće raditi.

To je upravo saopštila premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je rekla i da neće biti uveden policijski čas, kao i da će se od ponedeljka znati da li se ove nove mere produžuju ili ne.

Kako kaže, od sutra počinju da važe one mere koje su inače važile proteklog "zaključanog" vikenda, a to je da ne radi ništa osim prehrambenih prodavnica, apoteka i pumpi.

Ona je naglasila da će vrtići i škole raditi kao i do sada, a da će niži razredi preći na onlajn nastavu od 22. marta.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ovo je kompromisno rešenje, dugo i žustro smo razgovarali, pokušali smo da nađemo balans rekla je Brnabić i dodala da će se truditi da se radi na dodatnom povećanju kapaciteta za testiranje.

Ona je za danas najavila nove sastanke. Premijerka Brnabić je istakla da je zadovoljna tokom vakcinacije, i da je zamolila predsednika Vučića da iskoristi svoje uticaje i zamoli prijatelje iz Kine da se Srbiji ranije isporuči kontigent Sinofarm vakcina.

- Trebalo je da stignu početkom aprila, ali da zamolimo da to bude ipak krajem marta - kazala je premijerka i najavila da će do kraja nedelje stići još 60.000 Fajzerovih vakcina.

Brnabić ističe da je struka prihvatila mere, ali da su ovakve mere na 14 dana u stvari prava mera.

- Rad Kriznog štaba u ovakvim okolnostima je zaista težak. To je sasvim normalno, ali rad ovog Kriznog štaba je primer kako se radi u teškim okolnostima i kako se postižu kompromisi i gura dalje. 

Lekari nedeljama upozoravaju da je broj zaraženih u porastu, da se broj pacijenata u bolnicama iz dana u dan povećava i da nema drugog načina da se ovaj rast zaustavi osim da se uvedu rigoronije mere.

Oko 9.30 časova očekuje se obraćanje epidemiologa dr Predraga Kona koji je juče naglasio da medicinski deo Kriznog štaba ne može da odstupi od svojih pozicija.

- Jedine mere kakve mogu da pomognu jesu mere koje smo imali preko vikenda. Sve bi trebalo da bude zatvoreno osim radnji za hranu, pumpi i apoteka. Minimum 14 dana da bi došlo do smirivanja virusa - rekao je dr Kon.

#Ana Brnabić