AKTUELNO

Najopasnije bi bilo da virus korone počne da uspešno izbegava odgovor na primenu vakcinacije, rekla je dr Marija Gnjatović iz Instituta za nuklearne energije.

Dr Gnjatović je rekla da se Institut za nuklearne energije oduvek bavi razvojem dijagnostičkih testova za veterinu i medicinu, kao i da su neki od tih testova bili formirani na primeru radio-izotopa.

„Sada se sve to manje koristi, ali je ostao stari naziv kada smo se više bavili time. Pojava novog soja zavisi od kontakata, putovanja, nije neočekivano da se pojavi i Brazilski. Za sada imamo Britanski soj u Srbiji. Ono što bi bilo najopasnije jeste da počnu da uspešno izbegavaju odgovor na primenu vakcinacije. Ono što znamo za sada da manje štite od južnoafričkog soja“, rekla je dr Gnjatović.

Kako kaže, dr Saša Milićević, pedijatar, primećuje se veći broj obolele dece i dodaje da im nije na sreću jaka klinička slika.

Foto: TV Pink Printscreen

„Do sada nismo imali dete na respiratoru, nisu intubirani i to je ono što je jako dobro. Iako je broj pacijenata nešto veći nego što je to bilo ranije“, rekao je dr Milićević.

Dr Gnjatović je, komentarišući vakcinaciju, rekla da one pružaju dobru žaštitu, postoji mogućnost da se vakcinisane osobe inficiraju, ali dodaje da ima dovoljno padataka da će te kliničke slike biti mnogo blaže.

„Virus je prisutan i jako je važno da steknemo uvid na to koliki je procenat odgovorio na antitela. Za sada su podaci malo značajniji nego za neke prethodne bolesti za koje su se primale vakcine“, rekla je dr Gnjatović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, ako neko ko je vakcinisan, a ne pokazuje da ima antitela, moguće da ima celularni, ali dodaje da će se to tek ispitivati, jer se, ističe ipak očekuje da ona porastu.

Dr Gnjatović je rekla da još uvek nemaju podatke o zaražavanju vakcinisanih u smislu različitih grupa vakcinisanih.

#Marija Gnjatović

#Saša Milićević

#koronavirus